Güvenlik birimlerinin 2008 yılı ile 2009'un ilk altı ayında çökerttiği 38 ayrı çetenin faaliyet gösterdikleri iller, Avrupa umuduyla Türkiye'ye gelen göçmenlerin izledikleri rotayı da ortaya koydu. Türkiye'ye kaçak yolla yapılan girişlerin önemli bir bölümü, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki sınır illeri üzerinden gerçekleşiyor. Avrupa'ya kaçak yolla göç etmek isteyen ikinci gurup ise Türkiye'ye vize alarak geliyor ve daha çok İstanbul'dan giriş yapıyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre son 18 ayda toplam 557 insan kaçakçılığı organizasyonu ortaya çıkartıldı ve 38 ayrı çetenin bin 295 elemanı gözaltına alındı. İnsan tacirlerine umut bağlayıp milyonlarca euro ve dolar kaptıran 5 bin kaçak göçmen ise operasyonlarda yakalanarak sınır dışı edildiler. Emniyet bu verilerden yola çıkarak insan kaçakçılığının haritasını çıkardı.

4 ayrı bölgedeki çeteler çöktü
DOĞU VE GÜNEYDOĞU BÖLGESİ: Göçmen kaçakçılığı örgütleri, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Ağrı ve Batman'da faaliyet gösteriyor. Sınır'dan kaçak yolla Türkiye'ye giriş yapan göçmenler, TIR'ların dorselerinde Edirne sınır bölgesine veya Ege Bölgesi'ne götürülüyor. Göçmenlerin bir bölümü Edirne ve Ege'ye ulaşamadan TIR'ların içinde havasızlıktan can veriyor.

EGE BÖLGESİ: İzmir, Aydın ve Muğla illeriyle Yunan adalarına yakınlığı ile bilinen ilçe ve beldelerde faaliyet insan kaçakçılığı örgütleri, kaçak göçmenleri teknelerle Yunan adalarına götürüyorlar. Çeteler, bu faaliyeti yaparken daha çok küçük tekneler ve botlar kullanıldığı için her yıl onlarca göçmen Yunan adalarına ulaşamadan denizde boğularak can veriyor.

İSTANBUL BÖLGESİ: Vize alarak Türkiye'ye İstanbul'dan giriş yapan büyük bölümü Afrika kökenli göçmenlerin, kaçak yolla Avrupa'ya geçişini sağlamaya çalışıyorlar. Göçmenleri TIR'larla Edirne veya Ege Bölgesi'ne götürüp buralarda terk ediyorlar.

EDİRNE BÖLGESİ: Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri'nden kaçak yolla giriş yapan veya İstanbul üzerinden Türkiye'ye giren göçmenlerin, sınırdan kaçak olarak Avrupa'ya geçişini sağlamak amacıyla faaliyet gösteriyorlar. İstanbul ve Güneydoğu illerinde bağlantıları var.