Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın düzenlediği "Enerji Sektörünün Geleceği ve Elektrik Üretim Tesislerinin Özelleştirmeleri" konulu toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Elektrik üretim şirketlerinin özel sektöre devrinin ne kadar süreceğinin sorulması üzerine Şimşek, "Bizim baz senaryomuza göre 2-3 yılda bitirmeyi ümit ediyoruz. Ama tabi ki bu kısmen piyasa şartlarıyla da ilişkilidir. Ama bizim baz senaryomuza göre 2-3 yılda biz bu elektrik üretim şirketlerinin özel sektöre devrini tamamlarız diye düşünüyoruz" yanıtını verdi.

Elektrik üretiminin özelleştirilmesi konusunda Ar - Ge harcamalarının desteklenmesine ilişkin olarak da Şimşek, "Dünyadaki en iyi uygulamaları baz alarak Türkiye'nin geneline ilişkin bir Ar-Ge reformu yaptık. Amacımız, Türkiye'yi katma değer zincirinde hangi ürün, hangi hizmet olursa olsun daha bilgi yoğun, teknoloji yoğun, daha verimli bir yapıya kavuşturmak, Türkiye'yi katma değer zincirinde dünyanın üst sıralarına taşımak. Enerji bundan tabi ki istisna değil. Genel olarak bugün itibariyle belli bir ölçekte Ar-Ge yapan firmalara yüzde 90'a kadar kurumlar vergisi, gelir vergisi ve gayrimenkul üzerinden alınan vergiler olmak üzere bütün vergilerde yüzde 90'a kadar istisna tanıyoruz. Ama bu Ar-Ge'nin belli bir ölçekte yapılıyor olması lazım. 50 ve üstü Ar-Ge elemanıyla yapılması lazım" dedi.