İnsanların ürettiklerini değil; hastalık ve zararlılardan koruyabildiklerini tükettiklerine işaret eden İl Tarım Müdürü Sadettin Öztürk, “Bu nedenle bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele yapılmadan sağlıklı ve bol ürün elde etmek mümkün değildir. Zirai mücadele ilaçlarının bu faydalarının yanında bilinçsiz kullanımı da birçok zararlara neden olmaktadır. Bunun içinde modern zirai mücadelenin kuralı, uygun zamanda, uygun dozda, uygun ilaçla ve uygun yöntemle ilaçlamadır. Bilinçsiz yapılan ilaçlamalar sonucu toprak, su ve hava kirlenmekte faydalı böcekler ölmekte ve doğal denge bozulmaktadır. Bitkilerde kalıntı problemleri nedeniyle yaş meyve sebze ihracatında ciddi problemler yaşanmaktadır. Zirai Mücadele İlaçları ile bulaşık yemlerle beslenen hayvanların etlerinde ve sütlerinde pestisite rastlanılmakta, kirli sularda yaşayan balıklarda kalıntı sorunu ortaya çıkmaktadır” dedi.
İnsan gıdalarına bulaşan pestisitlerin insan vücudunda birikmekte ileri yaşlarda değişik hastalıkların ortaya çıkmasını hızlandırmakta olduğuna işaret eden Öztürk, “Bilinçsiz kullanılan Zirai Mücadele İlaçları sadece doğal dengeyi bozmakla kalmayıp ilimizin ana geçim kaynaklarından biri olan arıcılığı da tehdit etmektedir. Bütün bu olumsuzlukların azaltılması için mutlaka reçeteli Zirai Mücadele İlaçları kullanılmalıdır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 12 Şubat 2009 tarihinden itibaren Zirai Mücadele İlaçlarının reçetesiz satışı yasaklanmıştır. Hastalık ve Zararlılarda mücadelede takvime dayalı ilaçlamalar yerine ekonomik zarar eşiği gözetilerek mücadele yapılmaktadır.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızca bilinçli ilaç kullanımını teşvik amacıyla İyi Tarım uygulamalarına geçen çiftçilere dekar başına 18 TL destek verilmektedir. Ayrıca Sertifikalı Tarım Danışmanlığı sistemi getirilmiş olup, Sertifikalı Tarım Danışmanı çalıştıran çiftçilere 225 TL destek verilmektedir” diye konuştu.
Yanlış ilaç kullanımı nedeniyle tarım ürünlerinin ihracatında sorun yaşandığının altını çizen Öztürk, şunları söyledi: “Özellikle Rusya Federasyonuyla yaşanan sıkıntılardan sonra 2009 yılı itibariyle tüm yaş meyve sebze üreticilerinin kayıt altına alınması için Çiftçilerimize Kayıt Defteri tutma zorunluluğu getirilmiştir. Bunun için Müdürlüğümüzce üreticilerimize ücretsiz olarak Üretici Kayıt Defteri dağıtılmıştır. Başta sağlımız ve çevremiz olmak üzere İlimiz ihracatı için Reçetesiz ilaç kullanmamalı ve mutlaka bilinçli ilaçlamayı sağlayacak entegre mücadele uygulamalarına dahil olmak için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden yardım alınmalıdır”