Çaykovski'nin güçlü müziğiyle dünya bale tarihinin en sevilen yapıtı olarak bilinen Kuğu Gölü, Türkiye'de ilk kez 90 kişilik dev bir kadro ile 18. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nde sahnelenecek.

Dünyanın önde gelen festivalleri arasında yer alan, Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali sürüyor. Aspendos Antik Tiyatrosu'nun tarihi atmosferinde 18'incisi gerçekleşen festivalde, Çaykovski'nin güçlü müziğiyle dünya bale tarihinin en sevilen yapıtı olarak bilinen Kuğu Gölü, yeni yorumuyla sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün isteği üzerine, başkoreograf Mehmet Balkan tarafından, İstanbul, İzmir, Samsun, Antalya, Mersin ve Ankara Müdürlükleri bale topluluklarından derlenen 90 dansçının görev aldığı Kuğu Gölü'nde, İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nı, dünyanın ünlü opera-bale şeflerinden Stutgart orkestrasının genel müzik direktörü James Tuggle yönetecek.

Eser, 29 Haziran Çarşamba günü sanatseverlerle buluşacak.

-YENİ YORUM-

Özgün hali 4 perde olan, ancak genellikle 3 perdelik versiyonu sahnelenen Kuğu Gölü'nü Mehmet Balkan iki perde olarak yeni bir yorumla hazırladı. Bu yoruma göre yapıtın güncel librettosu Şefik Kahramankaptan tarafından yazıldı. Lale Balkan tarafından sahneye konulan yapıtın koreografisi Mehmet Balkan'a ait. Özellikle 'beyaz sahne' olarak bilinen kuğuların toplu danslarında Petipa ve İvanov'un çizgisinden yola çıkan Balkan, danslarda ve akışta pek çok yeniliğe başvurdu. Sahne ve giysi tasarımı Savaş Camgöz tarafından hazırlanan, ışık uygulamasını Taner Aydın'ın yaptığı Kuğu Gölü'nde, 'temiz bir aşkın, büyü ve kötülüğe nasıl galip geldiği' anlatılıyor.

-CAZ RÜZGARI SONA ERİYOR-

Antalya Büyükşehir Belediyesinin bu yıl ilk kez düzenlediği Antalya Caz Festivali bu hafta sona eriyor. Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) halka açık ve ücretsiz düzenlenen festival kapsamında yarın Sibel Köse Quartet sahne alacak. Konser, Okay Temiz, Yıldız Usmanova ve Ivo Papazov'un 25 Haziranda vereceği 'Üç Usta' konseriyle sona erecek.

Antalya Koleksiyoncular ve Antikacılar Derneğince düzenlenen haftalık antika mezatı da yarın Cumhuriyet Meydanı'ndaki Raşit Bey İş Hanı'nda yapılacak.