İşini kaybeden ve dilenmeyi ar edinerek onuru ile ekmeğini kazanmaya çalışan işsizlerin ortak adresi haline gelen amele pazarında artık yüzler gülmüyor. Ağustos sıcağında yapacakları işin ağırlığından ziyade akşam eve ekmek götürememekten korkan işsiz işçiler her geçen gün işsizlerin işi olarak bilinen ameleliğin de iş sıkıntısı yaşamaya başladığını söylediler.
Yaz-kış demeden güneşin ilk ışıklarıyla Aydın"ın en merkezi yeri olan İstasyon Meydanı"nda kurulan amele pazarına akın eden işsizler, burada kendilerine günübirlik iş verecek iş sahiplerini bekliyor. İnşat işinden, tarım işçiliğine ve hamallığa kadar vücut gücü ile yapılan her işi yapan işçiler zaman zaman, saatlerce beklemelerine rağmen bazen tek kuruş kazanamadan evlerinin yolunu tutuyor.
Tarım memleketi Aydın"da makineleşme ve teknolojik gelişmelerle birlikte işsiz sayısı her geçen gün artıyor. 2008 yılı içinde Aydın"da 3 bin 885 kişi işini kaybederken, 2009 yılının ilk 6 ayında Aydın"da 4 bin 312 kişi işini kaybetti. 2002 yılından bu yana en fazla işsizliğin ve işini kaybeden kişi sayısının son 6 ayda gerçekleştiği belirtildi.
Dünyada en büyük nimetin sağlık, ardından iş sahibi olmak olduğunu belirten Aydın Amele Pazarı müdavimlerinden Ahmet Suzan, “Eskiden sadece tahsili olmayanlar bu işi yapmak zorunda kalırdı. Şimdi tahsilliler bile burada iş aramaya başladı. Yıllardır ekonomik kriz ve işsizlikten söz edilir. Bence ekonomik kriz işsizliğe bağlı. İşsizliğin en çok hissedildiği dönem de bu günler” diye konuştu.