Koalisyonu kuracak üç partiden ikisinin lideri kadın. Hükümeti dışardan destekleyen yeşillerin başında da bir kadın var.
 
Danimarka’da yeni hükümeti kadınlar kuruyor. Kraliçe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Sosyal Demokratların başkanı ve başbakan adayı Helle Thorning-Schmidt’in kuracağı üçlü koalisyondaki 2 partinin başkanları da kadın.
 
10 yıllık merkez sağ blok koalisyon hükümetine son veren Sosyal Demokratların başkanı Thorning-Schmidt, koalisyonu kurmak için Demokrat Liberal Parti lideri Margrethe Vestager ile birlikte hareket edecek. Margrethe Vestager ise, bu seçimlerin en dik duruşlu lideri olarak öne çıkarken tutarlı davranışıyla göçmenlerden de büyük destek alarak oyları silip süpürmüştü.
 
Koalisyon kurulacak diğer isim ise eski komünistler ve yeşillerden oluşan Birlik Listesi başkanı Johanne Schmidt Nielsen. Nielsen’in, Sosyal Demokratlar, Sosyalist Halk Parti ve Demokrat Liberaller ortaklığında kurulacak yeni 3’lü koalisyon sol blok hükümetine dışardan destek vermesi bekleniyor.
 
Hükümetin koruyucu meleği rolünü üstlenmesi beklenen Birlik Listesi’nin 27 yaşındaki başkanı, “Kızıl Darling” lakaplı Johanne Nielsen, partisinin oylarını arttıran lider olarak kendi tabanında büyük popülerlik kazandı.
 
Türk kökenli milletvekili Özlem Sara Çekiç’in partisi Sosyalist Halk Parti başkanı Villy Sövndal, koalisyon ortakları arasında tek erkek olarak yer alacak. Dışişleri Bakanı olması beklenen Sövndal, İngilizce bilmemekle eleştirilirken bu partinin aldığı kötü seçim sonuçları nedeniyle Birlik Listenin koalisyon ortaklığına katılabileceği öne sürülüyor. Parlamentodaki 179 sandalyenin yüzde 40’nı kadınların temsil edeceği Danimarka’da Kraliçe Margrethe ile birlikte bundan sonra artık kadınların sözü geçecek.
 
milliyet