Somalili bir anne yeterince beslenmediği için kemikleri bile erimiş olan çocuğunu hastaneye getirerek çare arıyor. Ancak Somali iç savaş yaşadığı için hastanelerde yeterli ilaç bulunamıyor. Zaten kimsenin de kadın ve çocuğuyla ilgilendiği yok. Kadın hastane köşesinde yine de bir umutla bekleyişini sürdürüyor.

Somali'de son dönemde hükümet güçleriyle radikal İslamcı militanlar arasında meydana gelen çatışmalarda çoğu sivil yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler verilerine göre iç savaşın başladığı Somali'de 2007 yılı başından bu yana çatışmalarda 18 bin kişi hayatını kaybetti. 1.2 milyon insan ise İslamcı militanlarla hükümet güçleri arasındaki çatışmalar nedeniyle göç etmek zorunda kaldı. Bu yıl mayıs ayı başından itibaren yerini yurdunu terk eden insan sayısı 200 bini geçti. Yine Birleşmiş Milletler verilerine göre 300 bin Somalili komşu ülke Kenya'da kamplarda yaşamak zorunda bırakıldı.

KORSANLAR DEHŞET SAÇIYOR

Somali'deki iktidar boşluğu aynı zamanda ülkeyi deniz korsanları için de bir cennet haline getirdi. Somalili korsanlar Hint Okyanusu'nda dehşet saçıyor. Korsanlar yük gemilerinin yanı sıra petrol tankerleri de kaçırarak karşılığında fidye istiyor. Gemi kaçırma olayları o kadar arttı ki Türkiye'nin de içinde bulunduğu bazı NATO üyesi ülkeler bölgeye savaş gemileri göndermek zorunda kaldı. Ancak yine de korsanların faaliyetlerinin önüne geçilemiyor.

Somali'de 1991 yılından bu yana ülke yönetiminde söz sahibi olan etkili bir hükümet bulunmuyor. Geçen sene boyunca denizcilik şirketlerince korsanlara ödenen toplam fidye miktarı 80 milyon doları buldu.

DÜNYADAN KISA KISA...

GENÇLERİ ASKERLİKTEN SOĞUTUYOR
Kıbrıs Rum yönetimi Savunma Bakanı Kostas Papakostas, bir psikiyatrı, “gençleri askerlikten soğuttuğu” iddiasıyla şikayet etti. Papakostas, “meslek ahlakına aykırı davranışlar sergilediği” gerekçesiyle söz konusu psikiyatr hakkında Rum Tabipler Birliğine şikayette bulundu. Rum Filelefheros gazetesinin haberine göre, söz konusu psikiyatr, askerliğe uygunluk raporu almaya gelen gençleri askere gitmemeye teşvik etmekle suçlanıyor.

GEMİ BATTI, BAKAN İSTİFA ETTİ
Büyük Okyanus'taki ada ülkesi Tonga'nın açıklarında bir feribotun batması sonucu iki kişinin ölmesi ve 93 kişinin kaybolmasının ardından Tonga Ulaştırma Bakanı Paul Karalus istifa etti. Karalus, altı gün önce batan gemiyle ilgili olarak hükümetin inceleme başlatması üzerine görevinden istifa ettiğini açıkladı.

LENİN HEYKELİNE SALDIRDI ÖLDÜ
Belarus'ta, eski Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir İlyiç Lenin'in dev heykeli yıkıldı, 1 kişi öldü. Belarus Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, sarhoş olduğu belirlenen 21 yaşındaki adı açıklanmayan kişinin, 5 metre yüksekliğindeki heykele tırmandığı ve heykelin kolundan tutunarak sallandığı, kolun kırılmasının ardından yıkılan heykelin altında kalarak can verdiği bildirildi.