Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğrencileri, geçen gün minibüs ücretlerine yapılan yüzde 25 zammı protesto için İsabeyli Yerleşkesi önünde eylem yaptı.

İsabeyli yerleşkesinde düzenlenen eyleme katılan yaklaşık 200 öğrenci, öğle saatlerinde "müşteri değil öğrenciyiz", "ulaşım zammı geri alınsın", "öğrenci sömürüsüne hayır", "susmadık, susmayacağız, zamlara sessiz kalmayacağız", "ucuz ve kaliteli ulaşım istiyoruz" şeklinde sloganlar attı. Nazilli İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı çok sayıda jandarmanın da herhangi bir olaya karşı hazır bulunduğu eyleme minibüsçüler destek verdi.

ADÜ Nazilli İİBF İsabeyli Yerleşkesi önünde öğle arasında bir araya gelen yaklaşık 200 öğrenci basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Bugün Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri ve İsabeyli lise öğrencileri olarak, dolmuş ücretlerine yapılan yüzde 25'lik zamlara tepki amaçlı toplanmış bulunmaktayız" denildi.

Nazilli İİBF'sini kendi sınırları içerisine taşıyan İsabeyli Belediyesinin ulaşım konusunda öğrenciler için daha uygun şartlar sağlaması gerekirken bu durumun ticari bir ranta dönüştürülmesinin öğrenciler için son derece hazin bir durum olduğu belirtilerek şöyle denildi: "Takdir edersiniz ki bu durum sosyal belediyecilik anlayışına da aykırıdır.

Yaptığımız incelemeler de elde ettiğimiz verilere göre bazı illerimizin üniversite öğrenci ücretleri İzmir'de ulaşım hatlarının daha uzun olmasına rağmen öğrenci ücreti 95 kr, Isparta'da 75 kr, Mersin'de 90 kr, İstanbul'da 1 TL 25 kr ile iki vasıtalı ulaşım yapılmakta, en yakınımız olan Aydın'da ise 1 TL'dir.

Bu ücret artışının indirilmesi konusunda olumlu bir sonuç çıkmadığı taktirde bu durum eski haline dönüşünceye kadar tepkilerimiz devam edecektir. Bu konuda öğrenci arkadaşlarımın ve yönetimimizin de desteklerini bekliyoruz."

Sınırlı Sorumlu 94 nolu Motorlu Taşıtlar Kooperatifine ait 10 minibüs sahibi de öğrencilere destek verdiklerini ifade etti. Minibüsçüler adına konuşan Mustafa Ateş, "Biz öğrencilerin yanındayız, ne yapsalar haklılar. Buraya gurbetten okumak için geldiler ve hepsi ailelerinden aldıkları belirli para ile geçinmeye çalışıyor.

Biz servis ücretlerini 2.20 TL iken 1 TL'ye taşıyorduk. Mazot şu an euro dizele geçti ve fiyatı 4 TL'ye çıktı. Biz halen iki gün öncesine kadar 1 TL'ye öğrenci taşıyorduk. Öğrenciler haklıysa biz de haklıyız." Hükümeti protesto ettiklerini anlatan Ateş, şöyle konuştu: "4 TL'ye mazot alıyoruz, artık bazı şeyleri karşılayamadığımız için mazota yağ katmaya başladık. Mazot ucuzlasın biz öğrencileri ucuz taşımaya hazırız.

Nazilli'den İsabeyli'ye 1 TL olan ücret 1,25'ye, Atça beldesinden İsabeyli'ye 1,25 TL'den 2 TL'ye çıkarıldı. Öğrenci arkadaşların söylediği büyük şehir fiyatları doğrudur. Fakat unutulmaması gerekir ki büyük şehirdeki bir duraktan diğer durağa 30 kişi biniyor ve iniyor ama
burada garajdan garaja 25-30 kişi taşıyoruz.

Bu fiyat sirkülasyondan dolayı büyük şehirlerde daha çok para kazanıyorlar bu yüzden taşıma ucuz. Şu an mazotu ucuza getirmek için yağ takviyesi yapıyoruz ama bunlara da yasak getirileceği söyleniyor. Artık bundan sonra mazotu ucuza getirmek için ne yapacağız biz de bilmiyoruz."