Genel Müdür Kotil, Star Alliance içinde 5 yıldızlı havayolu seviyesine çıkacaklarını söyledi.

THY Genel Müdürü Temel Kotil, teknolojik yenilikleri yakından izlediklerini belirterek, ''Biz yaptık mı en iyisini yaparız" dedi. Yılbaşı itibariyle Boeing 777 tipi uçaklarda hem uydudan canlı televizyon yayını olacağını, hem de cep telefonu ve kablosuz internet bağlantısı WIFI kullanılabileceğini anlatan Kotil, "Bu da teknolojinin son noktası. Daha önce teslim edilen 777'lerde bu sistemleri biz yapacağız, yeni gelecek 7771er ise Boeing tarafından bu teknoloji kurulmuş olarak gelecek ve ocak itibariyle bu hizmet başlayacak'' diye konuştu.

Filo gençleşiyor

Avrupa'da havayolu şirketlerinin envanterlerin-deki uçakların yaş ortalamasının 17 olmasına karşın THY filosunun yaş ortalamasının 6 olduğunu da vurgulayan Kotil, 2011'de filo yaşının daha da gençleşe-ceğini vurguladı. THY'nin elinde 20 adet uzun mesafe uçağı bulunduğunu, gelecek yıl sonuna kadar bu rakamın 38'e çıkacağını açıklayan Kotil, Yeni Zelanda'da düzenlenen toplantıda şu mesajları verdi:

Sırbistan ve Polonya havayollarının alınması konusunda bir karar yok. Vaktimizin ve enerjimizin daha çoğunu yeni sefer açarak büyümeye harcıyoruz. Orada çok iyi gidiyoruz.

Ucuz havayolu şirketlerini tehdit görmüyoruz. Çünkü bizim Anadolu Jet'imiz var. Servis kalitesi olarak onların üzerindeyiz.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki kapasite sorunu bizi de etkiliyor. Gelecek hafta bazı iç hat uçuşlarımızı Sabiha Gökçen'e kaydırıyoruz.

Kriz bizi korkutmuyor

Bazı Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz bizi korkutmuyor, aksine bunun pozitif etkileri olacaktır. Ekonomik kriz dönemleri bizim için hep artı oldu. 2008 krizi olmasaydı bu kadar mesafe alamazdık.

2011 çok daha heyecanlı olacak. Uzun uçuşlarımız artacak. Amerika'nın iki noktasındayız, beşe çıkacak. Uzak Doğu'da Vietnam, Filipinler 'de Manila, Bangladeş'te Daka başlıyor. Bunların arkası gelecek.

Atlantik üzeri uçuşları günde 30 sefere çıkarmamız gerekiyor. Ama bu beş yılımızı alır.

5 yıldıza çıkacağız

THY şu anda 4 yıldızlı bir havayolu şirketi görünüyor, inşallah 2011 'de beş yıldıza çıkacağız. Star Alliance içinde beş yıldıza sahip üçüncü havayolu biz ohruz. Avrupa'm ilk beş yıldızlı bavayoh olmak istiyoruz.

Kaptan pilotların yüzde 10'u yabandardan oluşuyor. Birçok prestijli havayohndan işini bwakp bize gelen kaptanlar var.

Dünya starları yabancı yolcu sayısını artırıyor

THY'nin son dönemde dünyaca ünlü yıldızlarla yaptığı tanıtım
atakları yabancı yolcuları da etkiledi. THY verilerine göre, bu yıl ilk 9 ayda dış hat yolcu sayısı yüzde 17 artışla 11.6 milyona çıktı. Transfer yolcu sayısı yüzde 13.4 artışla 8.1 milyon adet oldu. Transfer yolcular içinde dıştan dışa transfer edilen yabancı yolcuların sayısı ise yüzde 19 artışla 3.7 milyon adet olarak belirlendi.

THY Ocak-Kasım 2010 döneminde dış hatlarda toplam 13 milyon 662 bin 964 kişiyi taşıdı. Özellikle belli pazarlarda büyük oransal artışlar oldu. Örneğin Güney Amerika yolcusu % 78 Küzey Amerika yolcusu % 46 arttı.