Atatürk Havalimanı iniş için yaklaşan THY uçağı, korsan telsiz yayınıyla yönlendirilince Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) soruşturma açtı.
Mayıs ayı sonunda yaşanan olay gece saatlerinde meydana geldi. Atatürk Havalimanı’na yaklaşan THY uçağı, ILS olarak adlandırılan Aletli İniş Sistemini kullanarak iniş için yaklaşmaya başlaması sırasında uçağa başka bir yöne dönmesi talimatı geldi. Pilotlar, telsiz konuşma kurallarına uygun olarak verilen korsan talimatı gerçek zannetti ve uçuş yönünü değiştirdi.
 
Uygun terim kullanılmış
Tam bu sırada THY uçağının yanlış yöne döndüğünü fark eden hava trafik kontrolörü pilotları hemen uyardı. Uçak alana emniyetle indi. Olaydan 5 dakika sonra korsan kontrolör yaklaşmakdaki uçakların uçuş koduyla yeni talimat vermeye çalıştı. Bu konuşmayı fark eden hava trafik kontrolörü hemen havadaki diğer uçakları uyardı. Dikkatli olmalarını istedi. Konuşmalarda iyi bir İngilizce ile birlikte havacılık terminolojisine uygun terimler kullanılması dikkat çekti.
Kontrolörün olayı rapor etmesinin ardından DHMİ, soruşturma açtı.Ayrıca korsan yayının nereden yapıldığını tespit etmek üzere çalışmalara başlandı. Bu tür konuşmaların suç olduğu belirtilerek tüm hava trafik kontrol birimleri 26 Mayıs tarihli yazıyla uyarıldı.
Uzmanlar, “air band” olarak adlandırılan telsizi herkesin satın alamadığına dikkat çekerek “Bu tür el telsizi alınırken uçağın tescil evrakları ile birlikte Telsiz Genel Müdürlüğü’ne başvuruluyor. Ancak internet üzerinden bu tür telsizler kullanım amacı sorulmadan, gerekli belgeler istenmeden satılıyor. Bu durum uçuş emniyetini tehdit edebilir” dedi.
 
 
 
 
 
 
DHMİ: Her türlü önlem alınıyor
DHMİ Genel Müdürlüğü’nden dün yapılan yazılı açıklamada özetle şöyle denildi:
“Bazı basın organlarında ve internet medyasında ‘Hava araçlarının korsan telsiz yayınlarıyla yönlendirildiğine yönelik haberler yer almıştır. Bu tür tehlikeli girişimlerin her ülkenin hava ulaşım sistemlerine müdahale etme olasılığının bilincinde olarak, havacılık sektöründe kullanmış olduğumuz her türlü teknik donanımın takibi en son teknolojiler kullanılarak, sıfır hata ile yapılmaktadır. Zaman zaman, FM bandında yayın yapan radyo istasyonlarının pilot/kontrolör iletişim hatlarına girişim yaptığı rapor edilmektedir. Uçuş emniyetini tehlikeye sokacak böylesi girişimlere kesinlikle izin verilmemektedir. Bu türden girişimler tespit edildiğinde her türlü teknik, idari ve cezai önlemlerin alındığı hususu, kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
 
 
 
‘Büyük risk yaratabilir’
Kaptan Pilot Muzaffer Özacar (Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Başkanı): “Gerçekten çok emniyetsiz ve yakışıksız bir durum. 43 yıldır uçuyorum ilk kez böyle birşey duydum. Bunu sadece Kıbrıs harekatında yaşadık. Türkçe konuşabilen Yunanlılar pilotları yanıltmak için telsizlerden yanıltıcı talimatlar veriyordu. Uçaklar çarpışmayı önleyecek bir sistemle donatılmış ama yine de büyük risk yaratabilecek bir durum. Milyonda bir duyduğumuz ve rastladığımız bir olay.” 
 
 
‘Amatör bu tip telsizi alamaz’
İlker Gönültaş (Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti İstanbul Şubesi Başkanı): “Bu işleri bilen kötü niyetli herkes bunu yapabilir. Ama amatör telsizciler bilir ki, böyle birşeyin tespiti halinde kendilerini hapis cezası bekler. Amatör telsizcinin böyle birşey yapabileceğini ve böyle bir işe yelteneceğini düşünemiyorum. Bir amatörün hava bandlı telsizi alabilmesi mümkün değildir.”
Hava bandına uygun el telsizlerinin satış fiyatının 542 dolar ile 650 dolar arasında değiştiğini söyleyen Telsan Telsiz’den bir görevli, “Ancak yetkili kurumlardan izni olmayan hiçbir kurum veya kişiye bu telsizlerin satışı yapılamaz. Satış sadece özel müsadesi olan kurumlara yapılabilir” dedi.