Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) 2011 yılı CEO Forumu’nun ilk toplantısı Çırağan Sarayında gerçekleştirildi. Toplantıya TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve iş adamları katıldı. Toplantıda, Türkiye ekonomisinin küresel krizden çıkışta ortaya koyduğu uluslararası düzeydeki başarıda maliye politikalarının rolü ele alındı. Toplantının ardından Ümit Boyner, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
"TÜRKİYE'NİN REKABER GÜCÜNÜ ARTTIRMAK ÜRETİMİ ARTTIRMAK İÇİN YOĞUN BİR ÇABA İÇİNDEYİZ"
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek toplanın verimli geçtiğini belirterek, "Hem Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri hemde önümüzde dönem yapmayı düşündüğümüz temel bir takım reform alanlarını beraber değerlendirme imkanı oldu. Soru - cevap kısmında mikro reformlar ön plana çıktı. Biz iş alemiyle güzel bir diyolag içindeyiz. Bu Türkiyenin geleceği açısından son derece önemli. İş adamları, iş alemi Türkiye'de gerçek aktör sahada dünya ile rekabet etmek zorunda kalan aktörler. Biz politika yapıcıları olarak mümkün olduğunca onların önünü açmak, isdihdamı arttırmak, Türkiyenin rekaber gücünü arttırmak üretimi arttırmak için yoğun bir çaba içindeyiz. 8,5 yıl içinde de çok büyük bir başarı var. Türkiye bu dönemde özel sektör dinamizmini en iyi kullanan ülke. Çok da iyi sonuçlar elde etmiştir" diye konuştu.
 
"ÖNERİLEREDE AÇIK OLDUĞUMUZU İFADE ETTİM"
 
"Türkiye'nin CEO'ları en çok neyi merak ediyorlar sizden ne talep ediyorlar mikro tedbir anlamında" sorusuna Bakan Şimşek, "En çok sektörel bazda enerji sektöründe olsun diğer sektörler olsun mikro düzeyde, bazı adımlar atılırsa Türkiye'nin rekabet gücünün ne kadar artacağı konusuda güzel müzakere ortamı oluştu. Sektörün biran önce daha çok liberalleşmesi, daha çok rekabete açılması hususu gündeme geldi. Özellikle Maliye Bakanlığı ayağının mevzuatın basitleştilmesi, Maliye Bakanlığı uygulamalarının tabiki sadeleştirilmesi. Bu konuda daha çok adım attığımızı ama önerilerede açık olduğumuzu ifade ettim" dedi.
 
"İSTANBUL VE TÜRKİYE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKILARDA BULUNACAK BİR PROJEDİR"
 
Başbakan Erdoğan'ın Kanal İstanbul projesi'ne de değinen Bakan Şimşek, projenin İstanbul ve Türkiye ekonomisine büyük katkılarda bulunacak bir proje olduğunu belirtti. Projenin fikir aşamsında olduğunu hatırlatan Bakan Şimşek, "önümüdeki dönemde bunun özel sektör dinamizmi ile gerçekleştirilmesi gündemdedir. Dolayısıyla Maliye Bakanlığı olarak bu projeye biz tabiki manevi desteği bu aşamada güçlü bir şekilde veriyoruz. Proje maliyenin gelirlerini arttıracak bir proje. Türkiye'nin ulaştırma altyapısı açısından turizm, inşaat sektörü açısından, Türkiyenin kalbi olan ticaretin kalbi olan İstanbul açısından çok önemli bir projedir. Ama şu aşamada zaten maliyeden bir kaynak talebi gündemde değil." diye konuştu.
 
"ÖZEL SEKTÖR OLARAK YETERİ KADAR BİLGİ SAHİBİ DEĞİLİZ"
 
Ümit Boyner, "Bizim için tabiki özel sektör olarak Türkiyenin önümüzdeki dönemde özellikle büyüme aşamasında sürekli cari açık üreten bir ülke olmasının sorun olduğunu ve sürdürülebilir olmadığını düşünüyoruz. O nedenle yurt içinde üretilen katma değerin artışı çok önemli. Bu sorunda aslında birçok sanayi sektörünü yatay kesen bir konu. Onun içinde bu toplantıda sadece bir sektör değil genel olarak bu yatay önlemlerin ve düzenlenmelerin katma değerin daha fazla yurtiçinde üretilebilmesi için neler yapılabileceği konusunda bilgi alışverişi yapılabildi. Enerji tabiki çok önemli bir konu çünkü cari açığın büyük bir kısmını oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde de özel sektörün aslında burada yatırımda ciddi düzenlemelere ihtiyacı olabilecek rekabetini arttırabilmesi için, ARGE öenmli bir konu o gündeme geldi. Beşeri sermayenin artışı konusu o konuda yapılması gereken alt yapı yatıırmları bütün bunların üzerinde durabildik" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan'ın Kanal İstanbul projesi ile ilgili soruya Ümit Boyner, "Biz şuanda özel sektör olarak yeteri kadar bilgi sahibi değiliz bu konuda. Proje düşünce aşamasında, gerekirse ilerki günlerde değerlendirme yaparız" dedi. Seçimle ilgili soruya Boyner, "Seçimler her zaman bir yenilenme getirir. Programın tekrar programın yenilenmesini gündeme getirir. Biz seçimlerin çok sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Bu dönemde bir seçim ekonomisi izlenmemesi Türkiyenin makro ekonomik açıdan disipline sahip çıkması önemli bir konudur. Türkiye'de istikrarın bozulması için bir neden yok diye düşünüyorum. Seçim sonuçları ne olursa olsun" şeklinde konuştu.
 
"BİRÇOK ALANDA VERGİ İNDİRİMİ YAPTIK"
 
"Vergilerde düşüş olursa hangi sektörlerde olur?" sorusuna bakan Şimşek, "son 8,5 yıla baktığınız zaman bir çok alanda vergi indirmleri yaptığımızı görürsünüz. Yani Kurumlar Vergisi'ni yüzde 33'den yüzde 20'ye, Gelir vergisini yüzde 20 ile yüzde 40 arasıydı. Biz yüzde 15 ile yüzde 35 arasına, birçok sektörel bazda eğitimde, sağlıkta turizmde KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 8'e düşürdük. Akaryakıt ürünlerindeki vergi yükü de çok ciddi oranda düştü. Birçok alanda vergi indirimi yaptık. Bütçe imkanları arttıkça üretimi destekleyen, ihracatı destekleyen, ülkenin alt yapısını destekleyen alanlarda kullanmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin özellikle iş - aş üretenlerin önünü açmak açısından arz yönlü vergi uygulamalarına devam edeceğiz. Önce mali imkanları arttıracağız. Ondan sonra bu imkanı bu alanlar için kullanacağız. Yoksa borçlanmayı arttırarak değil" şeklinde konuştu
 
 
 
"ÇOK BÜYÜK BİR BAŞARI ORTADA"
 
"Vergi borcu affının bir ay daha uzatıldığı gündemde bu konuda sizden bir değerlendirme daha alabilir miyiz?" sorusuna Bakan Şimşek, "Bir ay uzatılması için gerekli kararname Başbakanlığa gitti. Tamamlanınca yayınlanacak. Bizim maksimum bir ay uzatma imkanımız var . Şu ana kadar ilgi çok yoğun. Sosyal Güvenlik Kurumu'yla Maliye Bakanlığı'nı birleştirdiğinizde toplam 40 milyar liralık şuan da taksitlendirilmeye tabi tutulmuş kamu alacağı söz konusu. Çok büyük bir başarı ortada. Biz bu kaynağı Türkiye'nin borçlarının azaltılmasında öncelikli olmak üzere kullanmayı düşünüyoruz. Ama bir kısmında Türkiye'nin alt yapısına eğitiminede harcamaya da açığız böyle bir ihtiyaç olursa" açıklamasında bulundu.