Söke’de unlu bit zararlısıyla bulaşık iki bahçeye insektaryumda üretilmiş olan 7 bin 600 adet yararlı predatör böcek olan Cryptolamus montruzieri ile 800 adet parazitoid arıcık Leptomastix dactilopi getirtilerek salım yapıldı.
Yapılan biyolojik mücadelenin tarımda zararlı böceklerin ve hastalıkların mücadelesinde doğal düşmanların kullanılması olduğuna işaret eden Tarım İl Müdürlüğü uzmanları, “Biyolojik mücadelede kullanılan doğal düşmanların 3 grup altında sınıflandırılabilir. Bunlar predatörler (avcı böcekler, avları ile doğrudan beslenirler), parazitoitler (yumurtalarını zararlı böcekler içine bırakan küçük arıcıklar) ve mikro organizmalar ( bakteriler, virusler, funguslar, nematodlar) dır. Özellikle zararlı böceklerin bir tarım alanındaki yoğunluğunun ekonomik zarar seviyesi altında tutulabilmesi için faydalı böceklerin kullanılması en yaygın olarak bilinen biyolojik mücadele şeklidir. Biyolojik mücadele sayesinde doğal dengenin korunması sağlanmış olurken, çevre ve insan sağlığı da ilaçların olumsuz etkilerinden korunmuş olmaktadır” dedi.
Biyolojik mücadelenin entegre mücadelenin programları içinde yer alan mücadele yöntemlerinden birisi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Dolayısıyla biyolojik mücadele uygulamalarını etkilemeyecek şekilde, kültürel mücadele, kimyasal mücadele, mekanik mücadele gibi diğer mücadele uygulamalarıyla birlikte kullanılabilir. Özellikle kimyasal mücadelenin biyolojik mücadele ile birlikte kullanılması durumunda, kimyasal mücadele için seçilecek ilaç, kullanım dozu ve ilaçlama zamanı hem uygulanacak zararlının mücadelesi hem de biyolojik mücadele uygulamaları açısından dikkate alınmalıdır” diye konuştu.