Prof. Dr. Türkmen, yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yeni doğan bebekten binde 13'ünün yaşama tutunamadan hayata gözlerini yumduğunu söyledi.

Çoğu önlenebilir nedenlerle kaybedilen bu bebeklerin yaşama tutunmaları için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Türkmen, IMF verilerine göre ekonomisi dünyanın en güçlü 16. ülkesi olarak gösterilen Türkiye için bebek ölüm oranlarının kabul edilebilir oranlarda olmadığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı'nın son yıllarda yürüttüğü yoğun çalışmaların takdire değer olmakla beraber yeterli olmadığını savunan Türkmen, şöyle konuştu:

"Toplumun her kesimi bebeklerin yaşaması için güç birliği yapmalı. Bir kuvöz, bir ventilatör bağışı ile yüzlerce bebek yaşama tutunabilir. Bir bebeğin anne karnında nasıl izlendiği, nerede doğduğu, kimin tarafından doğurtulduğu, doğumda canlandırma denilen yardımı yeterince alıp almadığı, bebeğin yaşama tutunması için son derece önemlidir. Özellikle acil sezaryen gerektiren riskli doğumların tam teşekküllü hastanelerde, üçüncü düzey yoğun bakım ünitesinin olduğu merkezlerde yapılması gerekmektedir. Ülkemizde yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin artırılması, hastanelere daha çok neonatolog (yenidoğan hastalıkları uzmanı) atanması, eğitimli hemşire ve personel sayısının hızla arttırılması gerekmektedir."

-Yenidoğan bakım ünitesine ihtiyaç var-

Aydın'da yenidoğan bebek ölüm oranlarının yüzde 9'larda olduğuna da dikkati çeken Türkmen, Türkiye ortalamasının altında olan bu rakamların daha da aşağılara çekilebileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"14 kuvöz ve 6 ventilatörümüz ile elimizden geldiğince taleplere karşılık vermekte ve hasta geri çevirmemek için var gücümüzle çalışmaktayız. Ama maalesef tüm gücümüzle çalışsak da bu kuvöz ve ventilatör sayısı ile taleplere yetişmemiz mümkün olamamaktadır. Daha çok sayıda kuvöze, ventilatöre ve en önemlisi de bunları koyabileceğimiz ikinci bir yenidoğan yoğun bakım ünitesine ihtiyacımız var. Geçtiğimiz günlerde Bankalar Birliği'nden ve iki vatandaşımızdan kuvöz ve monitör bağışı kabul ettik. Bu kuvöz ve monitör yüzlerce bebeği yaşama bağlıyor. Bir kuvöz bağışlanarak yüzlerce bebek yaşama döndürülebilir. Hayırseverleri, hastanelere bağış yapmaya davet ediyorum. Bu bağışların sürmesi ve başhekimliğimizin de bize yeni bir yeni doğan yoğum bakım ünitesi açmasını istiyoruz."

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png