Türk kökenli Alman Avrupa Parlamentosu Üyesi Cem Özdemir, eş başkanlığına tek aday olacak. Yeşiller'in mevcut eş başkanı Claudia Roth da, Özdemir'i destekliyor.

Alman yayın kurumu Deutsche Welle"ye göre, Yeşiller, 2009 Meclis Seçimleri'ne on ay kala yeni yönetim kadrosunu belirliyor. Geleneksel olarak eş başkanlık sistemi geçerli olduğu partide mevcut eş başkan Claudia Roth adaylığını yeniden koyduğu için seçim ikinci eş başkan için yapılacak. Cem Özdemir, rakibi Volker Ratzmann"ın adaylıktan çekilmesi üzerine hafta sonundaki seçime tek aday olarak giriyor.

1994 yılındaki seçimlerin ardından Almanya"nın ilk Türk kökenli milletvekili olma unvanını kazanan Özdemir, 2002 yılında iş seyahatlerinden biriktirdiği uçuş millerini özel seyahatlerinde kullandığı için istifa etmek zorunda kalmıştı.

DW, halen Yeşiller partisinin Avrupa Parlamentosu milletvekili olan Özdemir'in, parti eş başkanı seçilse bile 2009 seçimlerine milletvekili adayı olarak giremeyeceğine dikkat çekerken Özdemir'in bağlı bulunduğu Yeşiller Baden-Württemberg eyalet teşkilatının geçtiğimiz ay yapılan kongrede Özdemir'i milletvekili listesine seçmemesinin 42 yaşındaki politikacı için ağır bir darbe olduğunu belirtti.

Ancak, Kongreyi gözyaşları içinde terk eden Özdemir"e eş başkanlık yarışından vazgeçmemesi için destek mesajları art arda geldiği ve Özdemir'in yarışa devam etme kararı aldığı kaydedildi.

-ROTH DA ÖZDEMİR"İ DESTEKLİYOR-

Öte yandan, Yeşiller'in mevcut eş başkanı Claudia Roth, Cem Özdemir'i desteğini ifade etti. Hafta sonundaki parti kongresi öncesinde eş başkan Claudia Roth, Özdemir'e desteğini yineledi.

Almanya nüfusunun yüzde 20"sinin göçmen kökenli olduğunu hatırlatan Roth, Özdemir"in eş başkanlığa seçilmesi planını, Yeşiller"in diğer partilere göre ne kadar ilerici ve gerçekçi bir yapıya sahip olduğunun kanıtı olarak değerlendirdi.

DW de, Yeşiller"de parti görevi ile milletvekilliğinin ayrı ellerde olmasının, Yeşiller partisinin özelliklerinden biri olduğunu belirterek “Bir kişinin hem parti yönetimi gibi parti içi bir görevde bulunması, hem de eyalet parlamentosu ya da federal meclis üyesi olması istisnai bir durum. Bu şekilde partide bir kişinin çok fazla güce sahip olması ya da birkaç değişik görevi elinde bulundurması önlenmiş oluyor” dedi.

Ancak partideki katı çevreci kanadın, reel politika kanadında yer alan Özdemir'i pragmatik olmakla eleştirdiğini kaydeden DW, örnek olarak da Özdemir'in, yeni nükleer enerji santralleri kurulmasına koşullu destek olarak algılanan sözlerinin partide rahatsızlık yarattığını, Özdemir"in de, bunun ardından yanlış anlaşıldığını belirtmişti.

Haberde yeterince "çevreci' olmamakla eleştirilmesine rağmen Cem Özdemir"in, iç politika, hukuk ve yabancılar politikası alanlarında ise güçlü bir isim olarak görüldüğü belirtildi.
ANKA