Dokuz günlük bayram tatilinde yurtdışına tatile giden Türklerin sayısı rekor kırdı. Birçok şehir ve bölge 'Türk gölü'ne dönerken, özellikle İtalya, Dubrovnik ve Mısır bayramın en gözde yerleri olarak öne çıktı.

Bayram tatilinden bir ay önce başlayan rezervasyonlar, son günlerde iyice artarak tahminlerin de ötesine geçti. Bayramdan önce yapılan tahminlerde yaklaşık 100 bin kişinin yurtdışına gideceği öngörülüyordu. Ancak bu rakam dokuz günlük tatil boyunca 200 bini aştı.

REKOR KIRDI

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, bayramda kendi beklentilerinin de ötesinde bir yoğunluk yaşandığını söyledi. Yaklaşık 225 bin kişinin yurtdışına gittiğini belirten Ulusoy, bunun bir rekor olduğunun altını çizdi. Ulusoy şöyle devam etti:

"İnsanlar Tanzanya'ya, Mozambik'e bile gitti. Türkiye'den kalkan uçaklar yetmedi, eğer yeterli uçak olsaydı bir o kadar daha kişi giderdi.
Tatilin 9 gün olmasının yanıında havaların iyi gitmesi, ekonomik iyileşme, TL'nin değerlenmesi ve Avrupa'nın fiyat kırması Türklerin yurtdışı turlara ilgisini artırdı."

Bayramda bazı ülkelerde istenmeyen çifte rezervasyon olaylarının yaşandığına da dikkat çeken Ulusoy, bununla ilgili TURSAB olarak çarşamba günü bir toplantı yapacaklarını ve mağdur olan müşterilere döneceklerini kaydetti.

MISIR'DA PROBLEM ÇIKTI

Prontour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da normal bayramlarda yaşanan yoğunluğun iki kat üzerine çıkıldığını belirtti. Kendilerinin 16 bin kişiyi yurtdışına götürdüklerini ancak bu rakamın organize turlarda 150 bin kişiye ulaştığını anlatan Onaran, şöyle devam etti:

"Özellikle vizesiz turlara ilgi çok büyüktü. Balkanlar, Mısır ve Ortadoğu turları neredeyse yüzde 50'ye ulaştı. Eskiden böyle birşey olmuyordu. Ama yoğunluk nedeniyle Mısır'da bazı problemler yaşandı, otellerden kaynaklanan çifte rezervasyon problemleri oldu. Biz bu problemleri yerel acentanın gücü ve gerektiğinde üste para verip otelleri değiştirerek çözdük."

EN ÇOK NEREYE GİTTİLER?

Acentalardan alınan bilgilere göre bayramda en çok gidilen ülke İtalya oldu. Yaklaşık 20 bin kişinin bu ülkeye gittiği tahmin ediliyor. Mısır ve Dubrovnik de en çok ziyaret edilen yerler arasına girdi. Özellikle Dubrovnik, 10 bini aşkın Türk'ün varlığı ile tam bir Türk kenti gibiydi. Acentalar birçok oteli kapatırken, Türk sanatçılar da sahne aldı. Mısır'da Sharm El Sheikh bölgesine gidenlerin sayısının 10 bini geçtiği belirtiliyor.

Bayramda İspanya ve Budapeşte&Prag turlarına ilgi büyüktü. Ayrıca tatilin 9 gün olması, Uzakdoğu, Afrika ve ABD gibi uzak turlara olan talebi yükseltti.