MasterCard'ın paylaştığı tatil tercihleri araştırması sonuçlarına göre Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa ülkelerinin vatandaşları, tatil dönemlerini kendi ülkelerinde geçirecek. Kendi ülkesinde tatil yapmayı tercih eden tatilcilerin 2013'e kıyasla ikiye katlanması bekleniyor. Araştırmaya göre 2013'te Avrupa ülkeleri arasında en az tatil yapan Türkiye, ise bu yıl daha fazla tatil yapacak.

Araştırmaya göre Avrupalılar arasında kendi ülkelerinde tatil yapma yatkınlığı giderek artarken 2014 yaz döneminde iç turizmi değerlendireceğini söyleyen Avrupalıların sayısı 2013'teki rakamlara göre yüzde 114 artış gösterdi. Türkiye'nin de içinde bulunduğu araştırmada 2014'te toplam 1,14 milyar seyahatin gerçekleşeceği öngörülüyor.

Araştırmada Türkiye'nin 2014 yazında da Avrupalı turistlerin tercih ettiği ülkeler arasında yükselişini sürdürdüğü vurgulanırken en fazla Almanya ve Rusya vatandaşlarının Türkiye'de tatil yapacağı belirtildi. Turizm Bakanlığı'nın 2013'teki yabancı turist sayılarıyla karşılaştırıldığında; 2014'te yüzde 2,2 artışla 5,15 milyon turistle Almanya birinci sırayı alacak. Rusya'dan geçen yıla nazaran yüzde 7,2 artışla 4,57 milyon turist ülkemizi ziyaret edecek. Bunun karşılığında Türkler de 2014'te en fazla Almanya'ya ardından Rusya'ya seyahat edecek. 2014 yaz döneminde Türkiye'yi tercih eden diğer ülkeler arasında 2,61 milyon turistle İngiltere'de yüzde 4,2 oranında bir artış söz konusu. Fransız turistler ise geçen yıla oranla yüzde 3,3 artışla 1,08 milyon ziyaret gerçekleştirecek. Türkiye'ye turist akınında en büyük değişimi yakalayan ülke ise Hırvatistan, geçen yıla oranla yüzde 13,9 oranında artışla Hırvatlar, Türkiye'yi 2014'te gözde bir yaz tatili mekanı olarak görüyor.

YÜZDE 47 TATİL YAPMADI

Avrupa Komisyonu'nun bu yıl başında düzenlediği Flash Eurobarometer araştırmasına göre 2013'te Türklerin yüzde 47'si seyahat yapmazken, yüzde 44 en az bir kez iç veya dış yolculuğa çıktı. Tatile çıkmayan Türklerin yüzde 38'i en büyük gerekçelerinin ekonomik durum olduğunu belirtti. Euromonitor International'ın araştırmasına göre 2014'te bu durum değişiyor. Araştırmaya göre 2014'te 22,9 milyon adet yurt içi seyahat gerçekleşmesi bekleniyor. Geçen yıla göre iç turizm yapan tatilciler yüzde 6,3 oranında artacak. Yurt dışına turizm amaçlı gerçekleşecek seyahatlerin geçen yıla göre yüzde 5,5 artacağı hesaplanıyor. 2014 içinde yurt dışına 10,2 milyon adet iş seyahati gerçekleşeceği öngörülüyor. Geçen yıla göre yurt dışı iş seyahatlerinde de yüzde 8,9 artış söz konusu. Türklerin iş ve turizm seyahatleri için en çok yolculuk yapacağı ülkeler arasında Almanya'ya seyahatle geçen seneye göre yüzde 5,5 artış gösterecek. Rusya'ya geçen yıla göre yüzde 7,2 oranında daha fazla seyahat olacağı öngörülüyor. İran'a seyahatler yüzde 5,2 artarken geçen yıla göre tatilciler özellikle Yunanistan ve İtalya'ya bu yıl daha fazla rağbet göstereceği belirtildi. 2013'e göre Yunanistan yolculukları yüzde 26,1 oranında, İtalya'yı tercih edenlerin sayısı yüzde 11,2 yükseleceği öngörülüyor.

Araştırmada Türkler'in hem tatil hem de iş seyahatlerini kredi kartıyla yaptığı vurgulanırken 2012 verilerine göre; iç ve dış seyahatlerde Türkler yüzde 68,2 oranında harcamalarını kredi kartıyla yaptığı ifade edildi. 2014 tatil trendlerini değerlendiren MasterCard Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, şunları söyledi:

"Doğal ve kültürel zenginlikleri nedeniyle ülkemiz, hem Avrupalı hem de yerli tatilcilerin birinci tercihi olmayı sürdürüyor. MasterCard olarak 2013'te gerçekleştirdiğimiz Hedef Şehirler Endeksi'nde İstanbul'un birçok dünya kentini geride bırakarak, turistler tarafından en çok tercih edilen altıncı şehir olduğunu paylaşmıştık. 2009-2013 yılları arasında gelen turist sayısının en hızlı artış gösterdiği şehir İstanbul oldu. Bu artışı sürdürebilirse İstanbul'un 2016'da Paris, New York ve Singapur'u geride bırakması mümkün görünüyor Ülkemiz açısından baktığımızda 2013'te hayal ettiği seyahatleri gerçekleştiremeyen vatandaşların da 2014'te dolu dolu bir yaz tatili dönemi yaşayacaklarına inanıyoruz"