The Guardian gazetesinde, tanınmış Asya uzmanı Arshin Adib-Moghaddam imzası ile yayımlanan makalede İran ile müzakere sürecinde yeni iletişim kanallarının açılması ve İranlı müzakerecilerin bir uzlaşıyı, ülkelerindeki ateşli milliyetçi seçmenlere "satabilmesi" için Türkiye"nin dahil edilmesinin “olumlu” karşılanması gerektiği belirtildi.

Arshin Adib-Moghaddam, The Guardian"da yer verilen “Avrupa"nın, İran ile görüşmelerde hala hayati önemi olduğu” savına vurgu yaptığı makalesinde “AB, herhangi bir tarafta kesin bir biçimde yer almak yerine arabulucu pozisyonunda olmalıdır” diye yazdı.

Bu bağlamda 2003 yılında İran"ın, uranyum zenginleştirme çalışmalarını gönüllü askıya almasına, dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw"un mekik diplomasinin katkıda bulunduğu belirtilen makalede, “Eğer, Başkan Obama"nın sık sık tekrarladığı gibi iki kanallı bir yaklaşım olacaksa o zaman Britanya ve AB, diplomasi kanalında başı çekmeli” değerlendirmesini de yaptı. Arshin Adib-Moghaddam şöyle devam etti:

“Araştırmalar gösteriyor ki, bir müzakere sürecinde manevra alanı ne kadar geniş ise, bir çözüm bulunması olasılığı o kadar fazla. Bu açıdan, yeni bir müzakere turuna Türkiye"nin (ve potansiyel olarak Brezilya"nın) dahil edilmesi, yeni iletişim kanallarının açılması ve İranlı müzakerecilerin herhangi yaşayabilir bir uzlaşıyı, ülkelerindeki ateşli milliyetçi seçmenlere "satabilmesi" için fırsat olarak olumlu karşılanmalıdır.”