İki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları arasında geçen Salı günü ilk kez Kafkaslar ve Rusya konusunda istişareler yapıldı. Danışmaları yürüten İsrail"in Avrasya"dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı eski Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi de, istişareleri değerlendirirken “Ermeni soykırımı” konusunda “Bizim resmi pozisyonunuz değişmedi. Bu, Türkiye ile Ermenistan arasında çözümlenmesi gereken bir konu” dedi.

ANKA"nın edindiği bilgiye göre, İsrail"in Avrasya"dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı eski Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi, Ankara"da muhatabı Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz ile istişarelerde bulundu. Danışmalarda özellikle Kafkaslar ve Rusya ele alındı.

Bu danışmaların ilk kez yapıldığına işaret edilirken Ankara"da şu değerlendirme yapılıyor: “Bu istişareler, söz konusu bölgeye ilişkin görüş alışverişinde bulunması için yapılıyor ve iki bakanlığın üst düzey bürokratları arasında tüm konularda yoğunlaşan diyalogun bir parçasıdır.”
Bu çerçevede görüşmelerde Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi süreci ve bu konuda karşılaşılan zorlukların yanısıra, Karabağ sorunu da ele alındığı belirtiliyor.

-AVİVİ: “"SOYKIRIM" İLE İLGİLİ TUTUMUZ DEĞİŞMEDİ”

Bu arada, Büyükelçi Avivi, Ankara"daki yaptığı istişareler konusunda İsrail merkezli İzRus"a verdiği demeçte görüşmelerde Kafkaslar ile ilgili olarak üçüncü ülkelerle işbirliğine odaklanıldığını belirtti.

PanArmenian tarafından yansıtılan açıklamalarda Avivi, “Ermeni soykırım” konusunun sorulması üzerine Avivi, “Bizim resmi pozisyonumuz değişmedi. Bu, Türkiye ile Ermenistan arasında çözümlenmesi gereken bir konu. Üçüncü ülkelerin karışmasına karşıyız” dedi. / ANKA