Konferansta gençlere en iyi şekilde dini eğitimin verilmesi, okullarda din dersinin yangınlaştırılması ve din dersi hocalarının tam donanımlı eğitimi ile ilgili konular ele alındı.
 
Golden Ring Oteli'nde düzenlenen konferansa; Türkiye, Suudi Arabistan, Arnavutluk ve Rusya'nın çeşitli bölgelerden gelen din adamları ve akademisyenler katıldı. Katılımcılar, Rusya'da ve dünyada Müslüman gençlere verilen eğitimin tecrübelerini paylaştı. Katılımcılar okullarda özellikte gençlere sağlıklı ve günümüz şartlarına uygun dini eğitim verilmesi konusuna vurgu yaptı. 
 
Ayrıca İslam dinini, kültürünü ve tarihini en iyi şekilde bilen ve eğitimde uygulayacak öğretmenlerin yetiştirilmesi üzerinde duran akademisyenler, mezhep, din ve ırk çatışmalarının en çok gençler arasında yaşandığına dikkat çekti ve eğitim yoluyla bu sorunun aşılabileceğine vurgu yapıldı. Katılımcılar konferansta, Rusya'da din eğitimin daha verimli hale gelmesi ve yaygınlaşması ile ilgili düşüncelerini de aktardı.
 
Konferansa Türkiye'den gelenSivasCumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, gençliğin eğitiminde dini bilginin önemi ve yeri ile ilgili bir konuşma yaptı. Aşıkoğlu, "İnsanların düşünce ve yaşayışlarını etkileyen ve şekillendiren inançlar ve değerlerin etkisiyle oluşan kültür okulda eğitim yoluyla yeni yetişen genç nesillere kazandırılmak durumundadır." şeklinde konuştu. 
 
Öğretim görevlilerin eğitilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Aşıkoğlu, "Dini bilgi ihtiyaçtır, doğru bilgiyle karşılanmazsa yozlaşır okul dışında farklı kaynaklardan karşılanmaya çalışılır." hatırlatmasında bulundu.
 
Din eğitiminin psikolojik, sosyal ve kültürel boyutları da değerlendiren Aşıkoğlu, "İslam dini her inananın okumak, öğrenmek ve gelişmekle yükümlü olduğunu söyler. Din eğitimi matematik, fizik kadar önemlidir. Gençler, toplumun ihtiyaçlarını dikkate alarak uygun müfredat programıyla dini bilgileri almalılar." dedi. Aşıkoğlu bu konuda Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istendiğin de her zaman paylaşılmaya hazır olduklarını dile getirdi. 
 
Konferansa katılan TürkiyeDiyanetVakfı Mütevelli Heyeti 2. Başkanı Mazhar Bilgin ise yaptığı açıklamasında bilim adamlarının daha çok eğitime vurgu yaptıklarını ifade etti. Bilgin, "Gençlerin gelecekteki beklentileri ve dini eğitim verilmesi üzerinde duruldu. Yuvarlak masa etrafından grup çalışmalarıyla toplantıya devam ediliyor." dedi. Bilgin,TürkiyeDiyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konuda katkılarını devam ettireceğini sözlerine ekledi.
(CİHAN)