Başbakan Erdoğan ve Hariri, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina'da ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

İki ülke arasında vizelerin kaldırılması uygulamasına özellikle değinmek istediğini belirten Başbakan Erdoğan, daha önce Türkiye ile Suriye, Ürdün ve Libya arasında da vizenin kaldırıldığını anımsattı. Erdoğan, Lübnan ile de vizeleri kaldırmasıyla bu 4 ülkedeki “halkların birbirlerine gidip gelişlerinde farklı bir geleceği oluşturduklarını' ifade etti.

MERSİN - BEYRUT FERİBOT SEFERİ

Lübnan'daki sıkıntılı dönemde Hariri'nin 5 ay gibi bir sürecin ardından hükümeti kurduğunu belirten Erdoğan, iki ülke arasında sağlık, tarım, ulaştırma ve askeri işbirliği konularını da kapsayan 6 anlaşmaya imza atıldığını belirtti.

İki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini anlatan Erdoğan, 2002 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 225 milyon dolar civarında olduğunu, rakamın 2008 yılı itibariyle 900 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Bunun daha da geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, “Mersin-Beyrut feribot seferlerinin başlatılması da bizleri çok çok rahatlatacak. Elektrik enerjisi noktasında ve doğalgaz noktasındaki gerekli desteği de kendilerine vermek suretiyle... Lübnan'ın sıkıntılarını giderme noktasında inşallah kendilerine yardımcı olacağız” dedi.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Lübnan Başbakanı Hariri, Türkiye'nin Filistin halkını ve Filistin davasını desteklemesinin çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin askeri ve siyasi desteğini çok önemsediklerini kaydetti. Hariri, “Türkiye'yi, geleceğimizi ve bölgenin güvenliğini ve işbirliğini inşa etmekte çok büyük bir ortak olarak görüyoruz” diye konuştu.

IMF ile anlaşma yakında

Başbakan Erdoğan, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Erdoğan, IMF ile sürdürülen görüşmeler konusunda sorulan bir soru üzerine, “IMF ile olan görüşmeler büyük ölçüde, şu anda aşılmış noktada. Bu konuyla ilgili olarak, artık 'Herhalde gün, hafta... Bu iş burada çözülecektir' diye düşünüyorum ve arkadaşlardan da haberleri bekliyorum” dedi.

Ortadoğu Nobel'i Erdoğan'a

Arap dünyasının Nobel'i olarak görülen ve her yıl beş farklı kategoride verilen "Kral Faysal Uluslararası Ödülü"nün en önemlisi olan "İslama Hizmet Ödülü"nün bu sene Başakan Recep Tayyip Erdoğan'a verileceği açıklandı. Ödül ile ilgili açıklamayı Ödül Kömitesi yaptı. Yaklaşık iki ay sonra ödüller Riyad'ta düzenlenecek olan törenle sahiplerine verilecek. Uluslar arası bir prestije sahip olan ödüle layık görülene aynı zamanda 200 bin dolar para ödülünün yanı sıra hatıra madalyası ve el yazması sertifika veriliyor./yeni şafak