Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Alman Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile çalışma kahvaltısında görüştü.

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nde heyetler eşliğinde yapılan görüşmede, Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz da bulundu.

Görüşmede, "Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde iyi birer dostu oldukları" için konuklara teşekkür eden Bağış, bu yönde daha çok destek vermelerini umduğunu dile getirdi.

Alman Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Gabriel de, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde yapılan ve bundan sonra yapılacak çalışmalar hakkında bilgi almak ve bundan sonra AB'nin yapması gerekenler hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere biraraya geldiklerini kaydetti.

Müzakerelerin AB ülkelerinin AB'nin geleceği hakkında ortak bir fikre sahip olmaması nedeniyle zor yürüdüğünü belirten Gabriel, "AB'nin gelecek 10 yılda nerede olacağını söyleyebilmesinin, başarılı müzakerelerin ön koşulu" olduğunu ifade etti.

Gabriel, AB'nin hangi reformlara ihtiyacı olduğunu, nasıl bir ekonomik gelişme ve kültür istediğini, uluslararası oyunda hangi rolü oynayacağını bilmesi gerektiğini söyledi.

AB'nin açıkça görünen sorunlarının hiç birinin çözülmediğini, bu yüzden Türkiye için AB ile müzakerelerin çok zor olduğunu dile getiren Gabriel, "AB'nin çözemediği, tartışılan sorunlar var. AB'de milliyetçilik yeniden yükseliyor ve ülkeler kendi çıkarlarının peşindeler. Türkiye'nin katılımı konusunda belirli bir konseptimiz yok. Eğer ortak bir perspektif benimseyebilirsek, AB'nin gelişimi konusunda tutarlı bir politikaya sahip olabilirsek, müzakerelerin başarılı olması kolaylaşacaktır ve müzakereler sonunda Türkiye AB üyesi olmalıdır" diye konuştu.

Bağış da, kendisinin "Sıkı dur Avrupa, Türkiye gelip seni kurtaracak" sloganını hatırlatarak, Türkiye'nin ek bir yük olmaya değil, mevcut sorunların çözülmesine katkıda bulunmaya geldiğini, AB'ye yardım etmek için gerekli potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

A.A.