Kapatılmaya karşı Türk STK’lar TGH ve TÖDER öncülüğünde komisyon kurdu. TÖDER Başkanı Bilge Törenç, “Hamburg Uyum Konsepti’nde çok dillilik teşvik edilirken, böyle bir uygulama kabul edilemez. Karar Hamburgla birlikte tüm kuzey eyaletleri kapsıyor. Karardan vazgeçilmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi

Hamburg Üniversitesi bünyesinde 20 yıldan fazla süredir hizmet veren Türkçe öğretmenliği bölümü ilgi ve ihtiyaç yok bahanesiyle kapatılıyor.

Kapatılma kararına vatandaşlarla birlikte özellikle Türk STK’lar karşı çıkıyor. Karara karşı mücadele etmek için Türk STK’lar Hamburg ve Çevresi Türk Toplumu (TGH) ve TÖDER öncülüğünde komisyon kurdu.

Konuyla ilgili Zaman’a açıklama yapan TÖDER Başkanı Bilge Törenç Türkçe öğretmenlik bölümünün kapatılmasından Mayıs ayında haberdar olduklarını belirterek, “İlgi ve ihtiyaç yok gibi gerekçelerle hiç araştırma yapmadan, etrafa bakmadan kapatılması yanlış. Ders verecek öğretim üyesi yok veya tek başına bu bölüm için bir kişiyi istihdam edemeyiz gibi bahanelerde var. Çözüm arayışına girilse mutlaka başarılı olunur. Hamburg’da şu anda yaklaşık 15 bin Türk öğrenci varken, buna karşılık sadece 51 Türkçe öğretmeni var. Ayrıca Hamburg Uyum Konsepti’nde çok dillik teşvik edilmesine rağmen üniversite bu tür bir uygulama yapabiliyor.’’ dedi.

Türkçe öğretmenliği eğitimi almak isteyen bir öğrencinin önce eğitim bilimleri fakültesine girmesi gerektiğine dikkat çeken Yörenç, “Maalesef bu fakülteye girme puanı çok yüksek. Ancak bu girilemez anlamına gelmiyor. Öğrenciler bir yıl bekleyerek yada hukuki mücadele ile bunu başarabilir, yeter ki azimli olsunlar. Öte yandan zaten özerk olan üniversiteler bu kriterleri değiştirebilir. Sadece Türk öğrenciler için değil Alman öğrencilerde bu bölüme girebilir’’ şeklinde konuştu.

TÜRKLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ

Karardan vazgeçilmesi için Bilim Bakanlığı gibi muhatap kurumlara mektup yazdıklarını ve eğitim bakanlığından da randevu talebinde bulunduklarını kaydeden Yörenç, “Bu konu sadece Hamburg’u değil, Schleswig Holstein, Bremen, Aşağı Saksonya gibi tüm kuzey eyaletleri kapsıyor. Bunun için Türkçeye sahip çıkılması için kampanyalar yapacağız. Üniversite önünde basın açıklaması gerekirse yürüyüş hatta imza kampanyası bile düşünüyoruz. Ancak burada tek başımıza kalmak istemiyoruz.” açıklamasında bulundu.