İtalyan Savunmna Sanayii Holdingi Finmeccanica"nın Başkanı ve Üst Yöneticibi (CEO) Pier Francesco Guarguaglini, Türkiye"nin, çok ileri düzeyde bir savunma sanayii sisteminin olduğunu söyledi.
İtalyan"nın yüksek teknoloji üreten firmalarında olan, savunma ve güvenlik alanlarında ilk ona giren global şirketler arasında bulunan Finmeccanica, Türkiye"yi stratejik iş ortağı olarak görüyor.
Finmeccanica"nın Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Pier Francesco Guarguaglini, Defence Turkey Dergisine verdiği demeçte, iki ülke arasındaki ortam savunma sanayii konularını değerlendirdi.
Türk Savunma Sanayii sisteminin çok ileri bir düzeyde olduğunu anlatan Guarguaglini, Türk Savunma Sanayii konusunda şöyle konuştu:
“Türkiye"nin, bilhassa Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yapısı içinde, çok ileri düzeyde bir sanayi sistemi vardır. Bu şirketler ulusal ve uluslar arası alanlarda hayli tanınmakta ve çok vasıflı işgücüne dayanmaktadırlar.
Bunun için Finmeccanica uzun dönem yurt içi ve uluslararası programlarda işbirliği yaparak know-how temellerinin atılmasında değerli bilgi değişimi ve ileri teknolojide ortak geliştirme sağlamak maksadıyla benzer Türk şirketlerini seçmiş bulunmaktadır ve aynı zamanda yerel kaynakları ve iş gücünü kullanarak faaliyetlerini geliştirmek istemektedir.”
İtalyan savunma şirketlerinin benzeri Türk şirketleri ile uzun bir zamandır beraber çalışmakta olduğunu ifade eden Guarguaglini, Türkiye ile İtalya"nın, savunma sektöründe kuvvetli bir ortaklık kurduklarını belirterek, geçmişte, özellikle helikopter sektöründe 200 adet AgustaWestland helikopter tedarik edildiğini, eğitim sektöründe ise Alenia Aermacchi tarafından eğitim verildiğini ve bu sonuçların TUSAŞ ile işbirliği ile gerçekleştiğini kaydetti.
“Aynı zamanda Alenia Aermacchi ve TAI beraberce 10 adet ATR 72ASW uçağı üretmiştir ve bu son dönemde sonuçlanan anlaşmaya göre, 50 kesin ve 41 opsiyonlu T129 Taarruz ve keşif helikopter (ATAK programı) işbirliği yolunu açmıştır” şeklinde konuşan Guarguaglini, Finmeccanica şirketlerinin, Türkiye"ye, hava trafik yönetim sistemleri, askeri radar, iletişim sistemleri ve deniz topları tedarik ettiklerini anlattı.
Guarguaglini, son olarak füze sektöründe, ROKETSAN"ın bazı uluslararası programlarda MBDA ile işbirliği yaptığını belirterek, “Şirketlerimizin başlıca başarısı, yerli pazar ihtiyaçların temininde yerel sanayi ile uzun dönem stratejik sanayi ortaklıkları kurmak ve ihracat olanaklarından ortaklaşa faydalanarak daha çok her iki ülkenin yararına olan İtalyan ve Türk sanayinin dayanıklı ve yapısal işbirliğine yol açmasıdır. Bu da aynı zamanda AgustaWestland ve Alenia Aeronautica temsilcilik ve operasyon bürolarının açılması ve askeri iletişim cihazlarının üretimi için SELEX Communications"a bağlı olarak SELEX Komünikasyon Şirketi"nin kurulması ile gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.

“TÜRK SAVUNMA SANAYİİ İLE STRATEJİK ORTAKLIK KURMAYA HAZIRIZ”

Siyasal ve ekonomik düzeyde mükemmel olan İtalyan ve Türk ilişkilerinin, uzun dönem işbirliği ile elde edilen neticelere dayanarak Finmeccanica"yı yeni fırsatlar araması için teşvik ettiğini anlatan Guarguaglini, iki ülke arasındaki ortak çalışmalar konusunda şunları söyledi:
“Finmeccanica gelecekteki Türk Silahlı Kuvvetleri programlarına katkıda bulunmaya ve özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfına bağlı şirketlere odaklanarak Türk Savunma Sanayi ile stratejik ortaklık kurmaya hazırdır.
Sanayi ve ticari sektörlerde gerek milli, gerek uluslar arası düzeyde ortak menfaatler alanında belirli mutabakat antlaşmaları ile işbirliği yapmak için çok fırsatlar olduğunu düşünüyorum. Burada HAVELSAN, TAI ve ROKETSAN gibi sadece bir kaç şirket belirtiyoruz. Amacımız bu şirketler ile yurt içi ve ihracat pazarları için yeni teknolojiler, platformlar ve sistemler geliştirmektir.”/milliyet