Nuri Gürgür, açılış törenleri kapsamında Kuşadası'nda düzenlenen ''Türk Ocakları ve Açılım'' adlı konferansta yaptığı konuşmada, ülkenin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, Türk milliyetçilerinin sokağa dökülmesine yönelik oyunlar oynandığını, bundan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Anayasada belirtilen ve devletin kuruluş ilkelerini kapsayan üniter, ulus devlet ilkesiyle bağdaşmayan hiçbir adımın atılamayacağını ifade eden Gürgür, şöyle konuştu: ''Türkiye, çeyrek yüzyıldır sürüp gelen silahlı bir başkaldırı hareketiyle, bölücü terörle karşı karşıya. Bölücü terör eylemleri, etno milliyetçi Kürtçülük hareketin benimseyip uyguladığı bir yöntemdir. İlk başlarda mevzi bir asayiş olayı şeklinde değerlendirilen PKK hareketi, konunun öneminin algılanmaması nedeniyle hızla gelişti. Örgüt son derece acımasız ve gaddar davranarak bölge halkı üzerinde korkuya dayalı bir egemenlik kurdu. Ortada çok zor bir problemin bulunduğu ve çözümün kolay olmadığı açıktır. Bu açıdan kamuoyunu çok yüksek beklentilere ve belirli tarihlerle bağlantılı vaatlere sevk etmemek gerekir.''

Meselenin çözüm yerinin TBMM olması gerektiğini anlatan Nuri Gürgür, şunları söyledi: ''Ancak ilgili kurumlarla çok yakın ve sıcak ilişki kurularak, görüş ve düşünceleri alınarak bir 'Devlet Planı' hazırlanmalı. İktidar partisiyle iki ana muhalefet partisinin bu plan üzerinde ortak mesai yaparak görüş birliği sağlayarak 'milli politika' oluşturmaları zaruridir."

Gürgür, Türkiye'nin kaderi söz konusu olduğundan siyasi hesapların bir kenara bırakılması, müşterek hazırlanacak 'milli politika' ekseninde buluşulması gerektiğini söyledi.

Bu meselede en büyük sıkıntının PKK'nın bölgedeki varlığı olduğunu anlatan Gürgür, sözlerine şöyle devam etti: "5-6 bin silahlı militanın bölge halkı üzerindeki tehdidi ortadan kaldırılmadan, insanların iradelerini özgürce sergileyebilecekleri bir ortam oluşturulmadan atılacak her adım havada kalmaya mahkumdur."

Çeşitli alanlarda kısa vadede atılabilecek adımlar olduğunu, bunların doğru tespit edilmesi gerektiğini anlatan Gürgür, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Güvenlik güçlerinin moralini üst düzeyde tutmak için gerekenler yapılmalı. Bölgenin sağlık ve eğitim alanları başta olmak üzere doğrudan insana hizmet veren birimleri ıslah edilmelidir.''
Gürgür, konferanstan önce Kuşadası Aranhan'da Türk Ocakları Derneği'nin 74. şubesinin açılışını da gerçekleştirdi. Açılışa Türk Ocakları Derneği Genel Sekreteri Orhan Kavuncu, Kuşadası Şubesi Başkanı Cemal Sarı ile dernek üyeleri katıldı.