Baykal konuşmasında ilginç bir Kürt tarifi de yaptı: "Burada yaşayan Kürtler de Türk milletinin Kürdüdür."

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genel Kurul'da demokratik açılım ile ilgili yaptığı konuşmada daha önce yaptığı konuşmaları tekrarladı. Baykal, Kürtler için de ilginç bir tanım yaptı: "Burada yaşayan Kürtler Türk milletinin Kürdüdür."
Demokratik açılımla ulusal devlet kimliğinin tartışmaya açıldığını öne süren Baykal, "İlk kez bugüne kadar izlemiş olduğumuz önemli mesafeyi tersine çevirmeye yönelik bir girişimdir. Şartlar el verdiği ve yapabildikleri ölçüde bir programın uygulamaya koyulduğunu görüyoruz. Bu kırılmadır" dedi. Baykal hükümetle PKK'nın da dirsek temasında olduğunu savundu.

Kürtlerin ayrı bir millet olarak ifade edilmesine tepki gösteren Baykal şunları söyledi: "Şimdi diyor ki bizi ayrı millete dönüştüreceksiniz.. Şimdi imtiyazlı bir statü isteniyor. Bu Kürtler için de bizler için de yanlıştır. Ne olacağını merak ediyorsanız Irak'a bakınız. Etnik kimliğe saygı duyacağız ama bunu ayrım konusu yapılamaz. Silahla bombayla patlama ile dış kuvvetlerle etnik ayrıştırmayı dayatmaya gelemeyiz. Boyun eğemeyiz. Bunu sadece PKK hissediyor diye Türk milleti lafından PKK rahatsız diye biz de bundan rahatsız olmak zorunda mıyız? Diğer devletler bizi Türk diye niteliyor. Ermenileri Türkler katletti derken Kürtleri katmıyor mu? Biz burada milli devlet oluşturmuşuz. Kimse etnik kimliği sorgulayamaz. Şimdi burada gelip ayrı devlet kuracağız diye bir şeyi savunmayın bu 19. yüzyılın projesi... Burada yaşayan Kürtler de Türk milletinin Kürdüdür" diye konuştu./yeni şafak