Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'nden dünyaca ünlü diyabetik doktoru Dr. Gökhan Hotamışlıgil'i çalışmalarından ötürü ödüllendirdi.

Harvard Üniversitesi'nde yaptığı araştırmalar ile sayısız ödül alan Hotamışlıgil, moleküler bazda obezite, diyabet ve kalp hastalıkları arasındaki bağlantıların anlaşılması için yaptığı araştırmalar nedeniyle 2010 Naomi Berrie Ödülü'ne layık görüldü.

ABD merkezli Turkavenue internet sitesinin haberine göre Diyabet Araştırma Üstün Başarı Ödülü ile ödüllendirilen Harvard Üniversitesi Kamu Sağlık Okulu Genetik ve Metabolizma Bölümü öğretim görevlisi ve Genetik ve Komleks Hastalıklar Bölüm Başkanı olan Hotamışlıgil'e ödülü geçtiğimiz ay 12. Yıllık Diyabet Araştırma Konferansı Öncüleri konferansında New York'ta verildi.

Naomi Berrie Diabetes Center direktörü Rudolph Leibel, "Hotamışlıgil'in grup çalışmasında iltihabın obezite, insülin direncinde ve ikinci tür diyabette önemli bir rol oynadığı görülmüştür. Bu çalışma hastalığın tedavisinde yeni fikirlerin doğmasına yol açmıştır" diye konuştu.

Russell Berrie Vakfı tarafından 2000 yılında kurulan The Naomi Berrie Ödülü diyabet araştırmalarında olağanüstü çalışmaları ödüllendirmeyi amaçlıyor. Kurumlar arası bilimsel işbirliğini de destekleyen Vakıf, genç araştırmacıların gelecek vaat eden çalışmalarını sürdürebilmelerine imkan tanımayı hedefliyor.

Her yıl Columbia Üniversitesi dışında diyabet araştırmalarına katkı sağlayan bir bilimadamı 100 bin dolar ile ödüllendirilerken, bu kaynak bir öğrenci veya araştırmacının 2 yıllık bilimadamının labaratuvarında araştırma yapması için kullanılıyor. Ödül olarak verilen ikinci 100 bin dolar ise, Columbia Üniversitesi'ndeki araştırma görevlisini desteklemek için kullanılıyor.

Diyabet hastalığında son yıllarda geleneksel yağ hücrelerinde fazla miktarda enerji depolandığı görüşü önemli bir revizyona uğradı. Dr. Hotamışlıgil ve çalışma arkadaşları tarafından yapılan çalışmalarda yağ hücrelerinin metabolik ve hormonal sinyaller verdiği ortaya çıktı. Yine aynı hücrelerin vücudun endokrin denge ve diyabetin gelişmesinde etkileri olduğu meydana çıktı.
Dr. Hotamışlıgil, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından 2010 Sağlık ve Tıp Mükemmellik Ödülü ile ödüllendirmişti. 2009 yılında American Association for Advancement of Science (AAAS) üyeliğine seçilen Hotamışlıgil, doktorasını 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden, Ph.D. derecesini de 1995 yılında Harvard Tıp Fakültesi'nden aldı. Hotamışlıgil, halen Juvenile Diabetes Foundation (JDRF) Research Portfolio danışma kurulu üyesi.