Dünya doğaltaş rezervlerinin yüzde 35"ine sahip olan Türk doğaltaş sektörü, 2014 Dünya Futbol Şampiyonası"na ve 2016 Olimpiyat Oyunları"na evsahipliği yapacak olan ve 120 milyar dolarlık stadyum, havalimanı ve altyapı yatırımına hazırlanan Brezilya"da 15-18 Şubat 2011 tarihlerinde düzenlenen olan Vitoria Uluslararası Mermer ve Granit Fuarı"nda başarıyla temsil edildi.

3 ay önceden dolan standlarda fuara katılan 10 Türk Doğaltaş firmasının pek çok iş bağlantısı kurduğunu belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, “Brezilya"da çok başarılı bir fuar geçirdik. Dünya Futbol Şampiyonası ve Olimpiyat oyunları için yapılacak 120 milyar dolarlık yatırımdan büyük dilimi alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Küresel krizin etkisiyle güçlü olduğu pazarlarda kan kaybı yaşayan Türk doğaltaş sektörü, 2014 yılında Dünya Futbol Şampiyonası"na evsahipliği yapacak olan Brezilya"yı hedef pazar olarak seçerek 15-18 Şubat 2011"de Brezilya"nın Vitoria kentinde düzenlenen Uluslararası Mermer ve Granit Fuarı"na akın etti.

Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilen Vitoria Uluslararası Mermer ve Granit Fuarı"na katılan 10 firma, fuar süresince sergiledikleri çeşitli doğal taş ürünlerini Brezilya Pazarına başarıyla tanıtarak ziyaretçilerden tam puan aldı.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından 2011 yılında Vitoria Uluslararası Mermer ve Granit Fuarı"na yönelik ilk kez Türkiye Milli Katılım Organizasyonu"nu üstlendiklerini vurgulayan Ege İhracatçı Birlikleri Sezmen Alper, şöyle devam etti: “Brezilya"nın doğaltaş ithalatı son 5 yılda iki kattan fazla artmış durumda. Yıllık 50 milyon doların üzerinde doğaltaş ithal ediyorlar.

Bu ithalatı büyük ölçüde Portekiz, İspanya ve İtalya"dan yapıyorlar. Türkiye"nin payı ise yüzde 10"un altında. Yeni yapılacak altyapı yatırımları ve kentsel dönüşüm projeleri ile Brezilya"nın ithalat rakamında ciddi artışlar olacak. Amacımız, Brezilya pazarına zamanında girmek. Doğru adımlar attığımız takdirde Brezilya"ya ihracatımızı 10 kat arttırmak mümkün.”

Brezilya"nın 10 yıl içerisinde dünyanın 5"inci büyük ekonomisi haline geleceğine ilişkin öngörüler bulunduğuna işaret eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, “Brezilya"da geniş çaplı kentsel dönüşüm projeleri var.

Bunun yanında 2014 yılında Dünya Futbol Şampiyonası ve 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları Brezilya"da düzenlenecek. Brezilya, stadyum, havalimanı, oteller, yollar gibi altyapı yatırımlarına 120 milyar dolar yatırım yapacak. Bu 120 milyar dolarlık pastadan büyük dilimi almak istiyoruz” diye konuştu.

Vitoria Fuarı"na milli katılım organizasyonu düzenleyerek ne kadar yerinde bir karar verdiklerini Brezilya"da bizzat gördüklerini aktaran Arslan Erdinç,”Türk firmalarımızın standları doldu taştı, firmalarımız birçok iş bağlantıları sağladı.

Bu sene katılım gösterenler gelecek sene yerlerini koruyabilmek için şimdiden başvurdular, fuara sadece ziyaretçi olarak giden firma temsilcilerimiz de Türk taşına olan yoğun talep üzerine gelecek sene için şimdiden yer talep etmeye başladılar.

Bunun üzerine biz de hemen fuar idaresinden ek yer talep edip, gelecek sene katılımcı sayımızı iki katına çıkarmak için çalışmalara başladık.” şeklinde konuşarak sözlerine son verdi.

Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilen Vitoria Uluslararası Mermer ve Granit Fuarı"na Ege İhracatçı Birlikleri"nin davetlisi olarak Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ve Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım"da katıldı.

TÜRKİYE"NİN DOĞALTAŞ İHRACATI 1.5 MİLYAR DOLARI AŞTI
Dünya"nın en güzel bej mermer ve traverten rezervlerine sahip olan Türkiye, 2010 yılında, 1 milyar 568 milyon dolarlık doğaltaş ihracatı gerçekleştirdi.

2009 yılına göre yüzde 26"lık ihracat artışı yakalayan doğaltaş sektörü, bu rakamla aynı zamanda doğaltaş sektörünün en parlak yılı olan 2008 yılındaki 1 milyar 415 milyon dolarlık rakamı da geride bırakmış oldu. 2010 yılında en fazla doğaltaş ihracatı 596 milyon dolarlık tutarla Çin Halk Cumhuriyeti"ne gerçekleştirildi.


Yakın geçmişte Türkiye"nin doğaltaş ihracatında en büyük pazarı olan Amerika Birleşik Devletleri küresel kriz sonrasında 219 milyon dolarlık ihracatla ikinci sıraya gerilerken, Türk doğaltaş sektörünün yeni gözde pazarlarından Irak"a yapılan ihracat ise 72 milyon doları buldu.

Türkiye, 2009 yılında Brezilya"ya 4 milyon 68 bin dolarlık doğaltaş ihraç etmişken, 2010 yılındaki ihracat rakamı ise yüzde 37"lik artışla 5 milyon 574 bin dolara çıktı.