Kuşadası Körfezi’nin 27 kilometre ile Akdeniz'in en büyük kumsalına sahip olmasına rağmen yeterince değerlendirilmediğinden yakınan Sealight Oteli Genel Müdürü Turhan Kesim, "Kuşadası'nın kent olarak en büyük sıkıntısı arıtma tesisi. M. Esat Altungün’ün başkanlığı döneminde 2013 yılının Aralık ayında belediye ihalesini tamamladı. Artık, Kuşadası’nın arıtma tesisi ile ilgili hiçbir mazereti kalmadı. Proje hazırlandı, ihalesi yapıldı. Geriye sadece inşaatı kaldı. 2 yıl içerisinde bitirilme garantisi var. Bir an önce inşaata başlanmalı. Eğer tamamlanmazsa bu gidişle Kuşadası'nın denizini kaybederiz" dedi. 

Kuşadası’nın ve Ege Bölgesi’nin en önemli turistik tesisleri arasında yer alan 5 yıldızlı Sealight Oteli’nin genel müdürlüğünü yapan Turhan Kesim, Kuşadası’nın geçmişte yaptığı hatalardan ders alarak son 5 yıldır önemli çıkışlar yaptığını belirterek, "Kuşadası, Türkiye'de turizmin ilk başladığı noktalarından biri. 1964 yılında ilk defa Club Med buraya geldi. Ama bununla beraber turizmde en çok hata yapılan kent de burası. Diğer bölgeler Kuşadası'nın yaptığı hataları yapmadı. Kuşadası son 6-7 senedir yeniden bazı şeyleri yapması gerektiğini düşünerek hem yatırımlarını yenilemeye hem de standartlarını yükseltmeye çalışıyor. Yatak kapasitesinin yükseltilmesine yönelik yatırımlar sürüyor. Burada çok yüksek bir yatak kapasitesi yok ama çok çeşitli turizm ürünleri var. Özdere'yi de Kuşadası ile birleştirebilirsek giderek artan bir yatak kapasitesi olduğunu söyleyebiliriz“ dedi.
Kuşadası Körfezi’nin hem deniz hem de plajlarının kurtarılması gerektiğine dikkati çeken Turhan Kesim, “Kuşadası'nda yapılan en büyük hatalardan biri kontrolsüz imarlaşma. Türkiye'nin hatta Akdeniz'in en uzun plajı burada; 27 kilometrelik bir plajımız var ama turistik tesis yok. Hepsi ikinci konut olarak yapılmış. Maalesef çok ikamet edilmeyen konutlar. 27 kilometre kumsal turizm adına kullanılamamış. Bunların yanında, Kuşadası'nın kent olarak en büyük sıkıntısı arıtma tesisinin olmaması. Yıllardır ihmal edilen arıtma tesisi sıkıntısını tüm şehir çekiyor. Önceki belediye başkanımız M. Esat Altungün döneminde bu konuda önemli çalışmalar yapıldı. Arıtma tesisinin projesi hazırlandı, ihalesi tamamlandı. Yani artık geriye inşaatı kaldı. İhaleyi kazanan firma iki yılda teslim konusunda garanti verdi. Gerekli tüm altyapı çalışmaları da hazır. Bu konuda artık Kuşadası’nın kaybedecek bir saniyesi bile yok. Kuşadası Belediyesi ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuya ciddiyetle eğilmesi ve inşaata bir an önce başlaması gerekiyor. Büyük ihtimalle 2016 yılında bitecek ama gerçekten bu konu çok önemli. Bu eğer tamamlanmaz ise Kuşadası'nın denizini kaybederiz. Bu da turizmin çöküşü olur“ diye konuştu.