Saatlerce yağmur altında bekleyen Tuncelililer, Gül'ü bağrına basarken, isteklerini sözlü ve yazılı olarak iletme fırsatı buldu. “Sizlerle kucaklaşmaya, sizi dinlemeye geldim” diyen Gül, “Bu ülkenin birinci sınıf, en asil vatandaşlarısınız” dedi.

Tunceli, merhum Turgut Özal'dan tam 19 yıl sonra bir Cumhurbaşkanı'nı ağırlamanın coşkusunu yaşadı. Tuncelililer, sabahın erken saatlerinden itibaren yağmur altında bekleyerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü bağrına bastı. “Sayın Cumhurbaşkanım hoşgeldiniz, başımızın üstünde yerin var” pankartlarıyla karşılanan Gül, kalabalığa, “Sizinle kucaklaşmaya, sizi dinlemeye geldim” diye seslendi. Valilik binasına gelişi sırasında vatandaşlarla sohbet eden Gül, iş, eğitim, para yardımı gibi sorunları dinledi ve ellerinden geleni yapacakları sözünü verdi. Bazı vatandaşlar, Gül'e, Munzur çayına yapılması planlanan barajın durdurulması isteklerini de iletti.

FARKLILIKLAR ZENGİNLİĞİMİZ

Gül'ü Tunceli'de, Vali Mustafa Taşkesen, Belediye Başkanı Edibe Şahin, Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Mehmet Çörten ile öteki yetkililer karşıladı. Türkiye'nin en değerli illerinden biri olan Tunceli'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Gül, uzun bir zamandan bu yana Tunceli'yi ziyaret eden bir Cumhurbaşkanı olmanın gururunu yaşadığını söyledi.

TÜM VATANDAŞLARIMIZ ASİLDİR

Gül şu mesajları verdi: “Bütün bunlar bu ülkenin zenginliğidir. Şu bir gerçektir ki Edirne ile Hakkari'nin Sinop ile Mersin'in, Kayseri ile Tunceli'nin hiç bir farkı yok. Hepsi de çok aziz vatan topraklarıdır ve her yerde yaşayan insanlar da bu ülkenin birinci sınıf, en asil vatandaşlarıdır. Tüm bölgelerimizin kendine has özellikleri olduğu gibi Tuncelimizin de kendine has özellikleri vardır. Bu hususa kültürel bakımdan baktığımızda Alevi kültürünün yaşadığı, Alevi vatandaşlarımızın olduğu ve bu anlamda kültürel zenginlikleriyle, farklılıklarıyla değer katan bir ilimizdir.'

KUCAKLAŞTIM, SORUNLARI DİNLEDİM

Tunceli'de vatandaşlar ile kucaklaşarak sorunlarını dinlediğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, üniversite açılışı yapmaktan da büyük mutluluk duyduğunu belirterek “Ne mutlu ki Türkiye'nin bütün illerinde olduğu gibi Tunceli'de de üniversite var. Bu üniversiteyi en iyi üniversite haline getirmek için bu şehrin ihtiyaçlarına, bu yörenin insanlarının beklentilerine karşılık verecek işlevleri, fonksiyonları bilim dünyası olarak yerine getirmesini bekliyoruz” diye konuştu.

'DERSİM' İSMİNİ GERİ İSTEDİLER

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, belediye binası önünde 'Sayın Cumhurbaşkanımız Dersim'e hoşgeldiniz' pankartıyla karşılandı. Gül'ün, Belediye Başkanı DTP'li Edibe Şahin'i ziyareti sırasında DTP Milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmesini istedi. Gül'ün, “Bu halkın talebi mi?” sorusuna görüşmede bulunanlar “Tunceli'lerin yüzde 90'ı Dersim adının geri verilmesini istiyor” karşılığını verdi.

Cemevinde semah izledi

Cumhurbaşkanı Gül, Hacı Bektaşi-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği'nin cemevini ziyaret etti.Gül, burada cemevi dedesi Ahmet Yurt ve cemevi yönetim kurulu üyesi Celal Karagöz ile yönetim kurulu üyelerince karşılandı. Gül, Karagöz'ün 'Cemevimize ilk defa ziyarete gelenler mumluğa giderek, kardeşlik, demokrasi ve barış için bir mum yakarlar” sözleri üzerine mumluğa gitti. Burada Gül, çakmağı tutarken, Karagöz cumhurbaşkanı adına mum yaktı. Daha sonra ayakkabılarını çıkartarak cemevine giren Gül, bağdaş kurarak semah gösterisini izledi. Burada isteklerni dile getiren Karagöz “Biz, Sünni kardeşlerimizin hassasiyetlerini çok iyi biliyoruz, onlara saygı duyuyoruz, onlar da bizim hassasiyetlerimize saygı gösterirlerse kardeşçe yaşarız” dedi./yeni şafak