Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal ve Uluslararası Akademik Araştırma Programları ve Bilim İnsanları Desteklerine Dair Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı, Adnan Menderes Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.
ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen TÜBİTAK Ulusal ve Uluslararası Akademik Araştırma Programları ve Bilim İnsanları Desteklerine Dair Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısına ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Eren, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Faruk Durdu ile çok sayıda öğretim elemanı katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan 2005 yılından bu yana destek alınan proje sayısının 62, sağlanan destek miktarının toplam 9 milyon TL olduğunu söyledi. Belge, bu süreçte TÜBİTAK’ın desteğinin önemli bir miktar olan 685 milyon TL şeklinde oluşturduğunu ifade etti. Düzenlenen programların bundan sonraki süreçte daha çok projenin katılımda bulunması ve destek alması yönünde fayda sağlayacağını kaydeden Belge, bu konuda her türlü desteği yönetim olarak da sağlayacaklarını dile getirdi.
“DESTEKLENEN KİŞİ SAYISI 12 KAT ARTTI”
TÜBİTAK Araştırma ve Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Başkan Vekili Doç. Dr. M. Necati Demir de, sunumunda destek programlarıyla ilgili temel bilgileri aktararak, proje hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. TÜBİTAK’tan daha fazla faydalanabilmek için oluşan koşulların neler olduğuna değinen Demir, nerelerde hata yapıldığını ve eksiklerin neler olduğunu anlatarak ARDEB programlarından bahsetti.
Demir, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleri kapsamında 2010 yılında desteklenen toplam kişi sayısının 2003 yılının 12 katına çıkarak 18 bine 841’e ulaştığına açıkladı. 2010 yılında bilim insanlarına verilen destek tutarının ise 61 milyon 550 bin TL olarak gerçekleştiğini vurgulayan Demir, şöyle devam etti: “Bilim İnsanı Destek Programlarının sayısı 2005 yılında 21 iken, 2011 yılı itibarıyla 28’e ulaşmıştır. Uluslararası destek programları kapsamında ise; Türk araştırmacıların yabancı meslektaşları ile ortak bilimsel projeler yürütebilmelerini sağlamak için 23 ülkeden 27 kuruluş ile ikili anlaşmalar imzalanmış, Kasım 2011 itibariyle 374 proje yürütülmektedir”
Ege Bölgesi’nde 14 üniversitenin TÜBİTAK’tan destek aldığını belirten Demir; bu üniversiteler arasında ADÜ’nün 4.sırada yer aldığını bildirdi. 2011 yılında gerçekleşen 75 proje başvurusundan 11 tanesinin desteklendiğini söyleyen Demir, Tarım Orman ve Veterinerlik Grubu’nun (TOVAG) pastada en çok paya sahip olduğunun altını çizdi. Proje destek bütçesinin 2003-2011 yılları arasında 28 kat arttığını sözlerine ekleyen Demir, bilim merkezlerinin 2023 yılına kadar tüm illerde kurulacağını dile getirdi. Demir, projelerde altın kuralın başvuru ve evrak teslim tarihlerinin en sona bırakılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Uzman Belgin Kayhan ve Aslı Vural’ın “Bilim İnsanı Destek Programları Tanıtımı” ve “Başarılı Olmak İçin İpuçları” konusundaki sunumlarında projelerdeki altın kurallara dikkat çekildi.
ADÜ adına toplantıda sunumlarını gerçekleştiren Veteriner Fakültesi Öğretim Üyelerimiz Prof. Dr. Bülent Ulutaş ve Prof. Dr. Tülin Karagenç ise, projelerinin başarılı olmasındaki başlıca etkenleri anlatarak başarının, özverili ve çok çalışmakla elde edildiğini dile getirdi.
Seminerin ardından ADÜ Rektör Yardımcı Prof. Dr. Ali Belge ve Veteriner Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Hasan Eren, konuşmacılara teşekkür plaketlerini takdim etti.