Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne görev verilmesine ilişkin ekli Karar’ın 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre 40 güzergahtaki yolcu trenlerinin işletilmesi ve Van Gölü Feribot İşletmeciliğinin yapılmasında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü görevli olacak. TCDD, ekonomik nedenlerle ve Ulaştırma Bakanlığının onayıyla, listede yer alan yolcu trenlerinin işletilmesinden ve Van Gölü Feribot İşletmeciliğinin yapılmasından vazgeçebilecek. 

 

ZARARLAR HAZİNE TARAFINDAN KARŞILANACAK
TCDD tarafından listede yer alan trenlerin işletilmesinden ve Van Gölü Feribot İşletmeciliğinin yapılmasından doğan zararlar, görev zararı sayılacak ve Hazine Müsteşarlığınca karşılanacak. Görevlendirme sonucunda; her yıl TCDD’nin bir önceki yıl kesinleşmiş olan muhasebe ve üretim kayıtlarına göre hesaplanacak görev zararı; TCDD tarafından yapılacak ödeme talebine istinaden, Hazine Müsteşarlığı bütçesinde öngörülen ödenek ve nakit planı çerçevesinde gider kaydedilerek ödenecek. 
 
TCDD tarafından yapılacak ödeme talebi ekinde, hesaplanan görev zararına ilişkin olarak kesin mizana, ödeme yapılması talep edilen yıla ait bütçe gelir ve giderlerini gösterir cetvele, görev zararı talep edilen trenlerin ham ton-km üretim bilgilerini içeren ayrıntılı özet tablolara ve ilgili diğer kayıt ve dokümanlara yer verilecek. Bu kapsamda yapılan ödemelere konu işlemler, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesinde öngörülen usule uygun olarak incelenecek. Yapılan inceleme sonucunda tespit edilen tutar ile Hazine Müsteşarlığı bütçesinden yapılmış ödemeler arasında fark tespit edilmesi halinde taraflar yükümlülüklerini faizsiz olarak yerine getirilecek. 
 
Bu ödemelere konu işlemlerin ilgili mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmesinden TCDD Yönetim Kurulu sorumlu olacak. 3 Ekim 1986 tarihli ve 86/11076 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Teşebbüs, Müessese ve Bağlı Ortaklıklara Konuları ile İlgili Görev Verilmesi, Doğan Zarar ve Mahrum Kalınan Karın Hazine’ce Karşılanması Hakkında Kararın 1’inci maddesinin fıkrası yürürlükten kaldırıldı. 
 
ÇANAKKALE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ KURULACAK
Bu arada Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurulması Hakkında Karar’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne görev verilmesine ilişkin ekli Karar’ın yürürlüğe konulması karara bağlandı. 134 bin 287,61 metrekarelik alanda Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulacak. (ANKA)