29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere çok az kaldı. Bir aydan biraz fazla. Partiler, belediye başkan adayları ve meclis üyelerini belirledi. Ama belediye meclis üyelerinin belirlenmesiyle ilgili büyük kavgalar yaşandı. Partilerin il yöneticileriyle genel merkezleri birbirine girdi. Bu adayların tespitinde özellikle de CHP'de Mehmet Sevigen etrafından dönen iddialar hiç de yabana atılır gibi değil. Her ne kadar istifa etmiş olsa da...

Yerel seçimlerin bir mahalle boyutu var; muhtar adayları. 29 Mart'ta muhtar seçimleri için de oy kullanacağız. İşte bu haftaki Haftanın Sohbeti'nin konuğu Cihangir ile İstiklal Caddesi arasında yer alan Katip Mustafa Çelebi Mahallesi'nin muhtar adayı Belgin Çelik.

Ancak Çelik'in diğer muhtar adaylarından bir farkı var; transseksüel bir kadın. Üstelik tarihi bir mahalle olmasına karşın daha önce bu mahallede bırakın kadın muhtarı hiç kadın aday olmamış. Çok değil 55 yıl önce neredeyse tamamında gayrimüslimlerin yaşadığı bu mahallede Çelik'in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü tam 30 yıldır burada yaşıyor. "Herkesi tanıyorum. Herkesle dostluğum, arkadaşlığım var" diyen Belgin Çelik, tam insan hakları aktivisti. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nde ve Uluslararası Af Örgütü'nde çalıştı. Ayrıca eşcinsel sivil toplum girişimi Lambda İstanbul'un kurucularından.

* Ne zamandan beri Beyoğlu'nda yaşıyorsunuz?
Artvin doğumluyum. 1979'da İstanbul'a geldim. Beyoğlu'na yerleştim. O günden beri de burada yaşıyorum. Tam 30 yıldır.

* Peki, nereden çıktı muhtar olma fikri?
Amargi ve diğer kadın örgütleri yöneticisi arkadaşlardan öneri geldi; "Belgin, muhtar adayı olur musun" diye. Aslında şaşırdım. Durdum bin an. Hiçbir cevap veremedim. Çünkü hiç düşündüğüm bir şey değildi. Birkaç gün düşündükten sonra "Tamam" dedim.

* Nesi cazip geldi?
Buranın sorunlarını iyi biliyorum. Sonuçta burada yaşıyorum. Bu mahalle Beyoğlu'nun kalbi. Muhtarlık, belediye başkanlığı ya da meclis üyeliğine nazaran halka çok daha yakın bir pozisyon. İnsanlar bir belediye başkanına, bir milletvekiline her zaman ulaşamazlar ama muhtara ulaşabilirler.

* Sizden başka kaç muhtar adayı var?
İki kişi daha var. Birisi mevcut olan, onu daha önce seçilen muhtarın yerine valilik atadı, diğeri yeni bir aday.

* İkisi de erkek mi?
Evet. Bizim mahallenin hiç kadın muhtarı olmamış. Hatta bugüne kadar kadın muhtar adayı bile çıkmamış.

* Ev veya esnaf ziyaretlerine gidiyor musunuz?
Tabii ki. Hem de sürekli.



* Sizi nasıl karşılıyorlar?
Gayet iyi. Zaten herkes beni tanıyor.

* Erkek rakiplerinize göre şansınız?
Şansım yüksek. Kazanacağım. Transseksüel bir kadın olarak bu görevi layıkıyla yerine getirebileceğimi düşünüyorum.

* Kaç seçmen var?
630

* Az değil mi?
Evet, az. Ama gündüz burada yaşayanların çoğu burada oturmuyor. Genel nüfus kalabalık. Buradaki esnaf ve işyeri sahiplerinin çoğu da burada yaşamıyor. Çok fazla yabancı yaşıyor. Çoğunluğu da üniversitelerde öğretim üyesi. Ama onlar da oy kullanamıyor. Oy kullanacak kişi sayısı az olduğu için kapı kapı dolaşıyoruz. Birebir iletişim kuruyorum.

* Transseksüel olmanızı nasıl karşılıyorlar?
Kadın kimliğimle karşılarına çıkıyorum. Tanıştığımızda elimi uzatıp "Belgin ben" deyip peşine "Transseksüelim" demiyorum. Bakın zaten bunu böyle düşünmemek gerek. İnsanların birtakım korkuları olabilir ama bunlar birbirimizi tanımamaktan ve bize dayatılan önyargılardan kaynaklanıyor. Tanımadığımız kişilerin de evlerini ziyaret edip tanışıyoruz. Onlarla birebir konuşuyor, dertleşiyoruz. Bana önyargıyla yaklaşanlar olacaktır, ama bu sorunları da diyalog kurarak, birbirimizi tanıyarak aşabileceğimize inanıyorum. Özellikle kadınlar daha ilgili davranıyorlar. Dertlerini rahat rahat anlatıyorlar.

* Mahallenizin en önemli sorunu nedir?
Temel sorunları yine mahalle sakinleriyle belirledik. Onlarla görüşmeler yaptıktan sonra sorunlarımızı tespit ettik ve çözüm önerilerine koyuldum. En başta çevre geliyor; her yer otopark, barların gürültüleri, çöp...

* Peki, bunlara nasıl çözüm önerileri getiriyorsunuz? Örneğin size çevreyi sorsam? Ne yapacaksınız?
Mahallemizde neredeyse hiç yeşil alan yok. Koca mahallede sadece 8 ağaç var. Çocukların oyun oynayacağı yer yok; çocuklar eve hapsediliyor. Bu konuda belediyeyle ortak çalışma yürüterek düzenleme yapacak ve mahallemizi daha yeşil bir şekle sokacağım. Çöp sorunu da çok ciddi. Çöp konteynırının olmadığı mahallede insanlar çöplerini evlerinin önüne koyuyor ve bu da hem görüntü kirliliğine hem de kötü kokuya neden oluyor. Bu sorunu çöp konteynırlarını sokaklarımıza getirerek ortadan kaldıracağız. Mahallede çok sayıda bar var. Özellikle geceler bu mekânlardan çıkan gürültülerden çok sayıda insan şikâyetçi. Barlara ses yalıtım yapılması zorunluluğu getirilebilir. Bu yapıldığı takdirde sıkıntı kalmayacak.

* Seçmenlerin kaçı kadın?
241'i.

* Erkekler sizi nasıl karşılıyor?
Aynı şekilde. Çünkü yıllardır bakkalından tutun manavına kadar herkesin tanıdığı birisiyim. Herkesin "Belgin ablası"yım. Herkesle bir dostluğum ve arkadaşlığım var. Ama yine de insanların kafalarında ne düşündüğünü bilemem elbette.

* Muhtarlık durağan bir görev değil mi?
Muhtarlığın para alınıp belge verildiği bir yerden ibaret olmadığını, tersine mahallenin sorunlarına el birliğiyle çözüm üretebilecek bir merci olduğunu göstereceğiz. Kısacası mahallelinin sadece oyunu değil, fikrini de istiyorum. Mahallenin sorunlarını tek başıma çözmeyeceğim.Tüm mahalle halkı birlikte çözeceğiz. Tabii ki burada belediyenin desteği de şart. Halkın katılımıyla birlikte ayda bir geniş toplantılar düzenleyeceğiz. Tüm kararları bu toplantılarda alacağız. Gerekirse cumartesi ve pazar günleride muhtarlık açık olacak. En önemlisi ayrımcılık yapmadan, her kişiye eşit hizmet sunmak.

* Transseksüel veya eşcinsel belediye başkan ve meclis üyesi adayları daha çok Batı ülkelerinde alışık olduğumuz haberler...
Bunu da Türkiye için bir adım olarak kabul etmek gerekir. Hem de önemli bir adım.

* Ayrıca bir cesaret örneği değil mi?
Hem cinsiyetçilik ayrımında hem de insan haklarında bir adım. Bir de en büyük farklılık yeniliktir.

* Daha önce Türkiye'deki seçimlerde transseksüel yerel yönetici aday var mıydı?
Hayır. Ben yerel seçimlerde ilk adayım. Ama daha önce ÖDP'den genel seçimlerde transseksüel milletvekili adayı vardı.

* Birleşmiş Milletler'de ne görevler üstlendiniz?
Mülteciler Yüksek Komiserliği'nde çalıştım. Türkiye'de çok mülteci var; Van, Hakkâri, Kayseri ve Yozgat'ta. Özellikle Van'da var. En son bu kentte bulunan mülteci sayısı 750 bindi. Bu sayı giderek yükseliyor, şimdi 1 milyon civarında. Van bir anlamda mültecilerin toplanma yeri gibi. Burada çok zor şartlar altında yaşıyorlar. Ne yiyecek ne de giyecekleri var. Sürekli onlarla çalışıyorum, tek tek ilgilenmeye çalışıyorum. Uluslararası Af Örgütü'nde hak ihlallerinin ayrıntılı tespiti ve raporlanmasında yer aldım.

* Geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz?
Görev yaptığım sivil toplum kuruluşları ve sosyal projelerden aldığım paralarla hayatımı sürdürüyorum.

Sabah