Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu TBMM Genel Kurulu'nda okullarda Gazze'ye yardım için toplanan para miktarını ve paranın nasıl kullanılacağına ilişkin sorulara rakamlar vererek cevap verdi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ''Filistin Gazze'ye yardım kampanyasında'' 65 milyon TL, 374 bin dolar ve 3 milyon avro toplandığını belirterek, İsrail'in uyguladığı ambargonun kaldırılması durumunda, toplanan paraların Gazze'nin yeniden inşasında kullanılacağını söyledi.

Çubukçu, TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtladı.

2006-2010 yılları arasında üniversitelerden 632 araştırma görevlisinin ayrıldığını belirten Çubukçu, okulların öğretmen ihtiyacının Maliye Bakanlığınca, her yıl Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilen kadro çerçevesinde giderildiğini anlattı.

Nimet Çubukçu, devlet üniversitelerinde 2 dönemden fazla görev yapan 21 dekan bulunduğunu belirterek, ilköğretim okullarının donanımının il özel idarelerince yapıldığını ifade etti.

Geçen yılın aralık ayındaki sözleşmeli öğretmen görevlendirilmesinde Ardahan'a 110, Erzurum'a 365, Kars'a 231, Iğdır'a 116 ve Ağrı'ya 464 sözleşmeli öğretmen atandığını belirten Çubukçu, eğitime yüzde 100 destek kampanyası çerçevesinde 2004-2010 yılları arasında toplam 26 bin 615 derslik yapıldığını söyledi.

-''ŞARTLARI UYGUN OLANLARIN ÖZEL OKULA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ TEŞVİK EDİLECEK''-

Türkiye'de 4 bin 156 özel dershane bulunduğunu ifade eden Çubukçu, ''Milli Eğitim Bakanlığı 2010-2014 Stratejik Planında, 2014 yılı sonuna kadar dershanelerin yüzde 70'inin özel okula dönüştürülmesinin teşvik edilmesi, bir hedef olarak yer almıştır. Bu bir hedef olup, buradan dershanelerin kapatılacağı, özel okullara dönüştürüleceği yorumunu yapmak doğru değildir. Şartları uygun olanların özel okula dönüştürülmesi teşvik edilecektir'' diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, Ankara'da Başkent Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünün yanı sıra ilçelerde öğretmenevlerinin hizmet verdiğini, yeni öğretmenevi yapımının gündemlerinde olmadığını söyledi.

Stratejik planda, yeni bakanlık hizmet binası yapılmasına ilişkin bir hedefin bulunmadığını ifade eden Çubukçu, üniversitelerde kadrolu olarak görev yapan öğretim üyelerinin, imzalanacak protokolle vakıf üniversitelerinde görevlendirilebileceklerini söyledi. Çubukçu, bu çerçevede vakıf üniversitelerinde 32 kişinin görevlendirildiğini belirtti.

Nimet Çubukçu, özel okulların su, doğalgaz ve elektrik faturalarının, devlet okullarına uygulanan tarifeyle ücretlendirildiğini bildirdi.

-FİLİSTİN'E YARDIM KAMPANYASI-

Bakan Çubukçu, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargonun hafifletilmesi amacıyla Başbakanlık tarafından ''Filistin Gazze'ye yardım kampanyası'' başlatıldığını ve bu çerçevede koordinasyonu sağlamak üzere, Başbakanlık Türkiye Acil Durumu Yönetimi Genel Müdürlüğünün görevlendirildiğini söyledi. Çubukçu, kampanya çerçevesinde hesaplarda 65 milyon 535 bin lira, 374 bin ABD Doları, 3 milyon 345 bin avro toplandığını, halen 55 milyon 485 bin lira, 337 bin ABD Doları ve 3 milyon 623 bin avronun bir bankanın hesabında bulunduğunu belirtti.

İsrail'in uyguladığı ambargonun kaldırılması için yapılan girişimlerden sonuç alınması durumunda, paraların Gazze'nin yeniden inşasında kullanılacağını ifade eden Çubukçu, Filistin'e ulaştırılan yardım malzemelerinin toplam tutarının ise 11 milyon lira olduğunu bildirdi.

Bakan Çubukçu, yatılı ilköğretim bölge okullarının ısınma ve yemek giderlerinde bir sorun olmadığını, yeteri kadar bütçe aktarıldığını belirtti.

TBMM Genel Kurulunda daha sonra, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu'nun, ''Çingene ve yabancı göçebelerin sınır dışı edilmelerinde İçişleri Bakanlığı yetkilidir'' hükmünün, ilgili yasadan çıkarılmasına yönelik teklifinin görüşülmesine geçildi.