Konya Devlet Tiyatrosu 14 ? 24 Nisan tarihleri arasında düzenleyeceği ''4. Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali''nin açılış hazırlıklarını sürdürürken, Ankara Devlet Tiyatrosu da ''7. Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali''nin oyunlarıyla atölye çalışmalarını belirledi.

Konya Devlet Tiyatrosu'nun gelişen ve değişen Konya'nın kültürel anlamda da gelişmesine katkı sağlamak, hoşgörüyü farklı medeniyetlere tanıtmak, Türk dilinin onurlandırılması, zenginleştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlarıyla gerçekleştireceği festivale Çuvaşistan Cumhuriyeti ''Gümüş Ordu'', Kazakistan Cumhuriyeti ''Ressam ve Güzel Kız'' ve ''Derviş'' (Hamdım, Piştim, Yandım), Tataristan Cumhuriyeti ''Yusuf ile Züleyha'' ve ''Saman Pazarı'', Makedonya ''Siyah Kalem'', Gagavuz Yeri Moldova ''Boyacı'', Kırım Tatar ? Ukrayna ''Yalnız Yıldız'', Başkurdistan Cumhuriyeti ''Ahmet Zeki Velidi Togan'', Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ''Alice Harikalar Diyarında'', Ankara Devlet Tiyatrosu ''Narnia Günlükleri'', Adana Devlet Tiyatrosu ''Papağan Kaçtı'', Konya Devlet Tiyatrosu ise ''Suskunlar Kapısı'' ve ''Orkestra'' adlı oyunlarla katılacak. Oyunlar, Konya Devlet Tiyatrosu Sahnesi ve Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı Sahnesi'nde temsil edilecek.

''23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'' na tiyatro sanatı ile katkıda bulunmak, Türk tiyatrosunun dünya çocukları yoluyla yurt dışına açılımını sağlamak, onu tanıtmak ve yurt dışında bu daldaki gelişmeleri takip ederek kültürlerarası alışverişe ve değişime hizmet etmek amacıyla Devlet Tiyatroları tarafından Başkent'te düzenlenen festivalin 7.si de bu yıl 24 ? 29 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Ankara Devlet Tiyatrosu'nun ev sahipliğinde düzenlenecek olan festivalde yer alacak yabancı ve yerli gruplar ile oyunları şöyle:

''Amerika Birleşik Devletleri (Post Theatre Komedi Gösterisi), Hollanda (Çizgideki Sihir), Letonya (Odesa'nın Planı), İsrail (Küp Sirki), Bulgaristan (Marifetli Tavukçuk), Endonezya (Bişma'nın Yıkımı), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (Alice Harikalar Diyarında), Başkurdistan (Altın Balta), İtalya (Pamuk Prenses), Togo (Zando'nun Maceraları), İzmir Özel Ege Lisesi (Çirkin Ördek Yavrusu), Van Akdamar İrfan Baştuğ İlköğretim Okulu (Çocuklarda Umut Var), Ankara Devlet Tiyatrosu (Camdan Kalp, Keloğlan-Keleşoğlan, Nereye Koşuyorsun Böyle Minik Tay, Boğaç Han, Narnia Günlükleri, Benim Tatlı Meleğim), Sivas Devlet Tiyatrosu (Sihirli Keman).''

Festivalde, oyunlar ve etkinlikler Akün Sahnesi, Şinasi Sahnesi, Küçük Tiyatro, Altındağ Tiyatrosu, Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi, Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Studyo Sahne 1, Studyo Sahne 2, İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi, Orhan Asena Sahne 1 ve Orhan Asena Sahne 2'de 67 temsille gerçekleştirilecek.

Açık hava gösterilerinin yanı sıra 37 atölye çalışmasının da yer alacağı festivalde Hollanda, Letonya, İsrail, Fransa, Kanada Atelye KAM (Ritm Atölyesi), Ebru Kara Polis Amca İlköğretim Okulu (Gölge Teknikleri), Münir Canar (Orta Oyunu), Hakan Dündar (Artık Malzemelerle Kukla Yapımı-Karagöz Kukla Yapımı), Ali Meriç (Karagöz Oynatımı) ve Uçurtma Yapımı Atölye Çalışması'nın yanı sıra iki seminer, bir pandomim ve görme engelli çocuklar için bir okuma tiyatrosu düzenlenecek.