Kanserden korunmak için kişilerin kendi alabilecekleri tedbirlere değinen Dr. Hüsnü Tırpancı “Kişilerin kendilerinin uygulayabilecekleri birincil korunma yolları arasında sigara ve alkolden uzak durmak. Güneş ışığına uzun süre maruz kalmamak, mesleki gereklilik durumlarında güvenlik önlemlerini riayet edilmesi sayılabilir. Dengeli ve yeterli beslenmenin yanı sıra bol sebze ve meyve ile lifli gıdaların tüketilmesi de birincil korunma yollarının arasında yer alıyor” dedi.
Kanser hastalığının en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması olduğunu söyleyen Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı açıklamasında “Bu hücreler doku ve organları işgal ederek görevlerini yapmasını engellerler. Dünya"da 25 Milyon kanser hastası bulunuyor. Dünyada 7 Milyon kişi kanser sebebi ile hayatını kaybediyor. Bu rakamın 2020 yılında 10 Milyonu geçmesinden endişe duyulmakta. Ülkemizde de kalp damar hastalıklarından sonra kanser en sık ölüm nedeni arasında ikinci sırada yer alıyor. Türkiye"de kadınlarda en sık görülen kanser yüzde 24,2 ile meme kanseri iken erkeklerde ise akciğer kanseri görülüyor” ifadelerini kullandı.
Kanserin nedenlerine de değinen Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı"nın “Kanserin belli başlı nedenleri arasında güneş ve röntgen ışınları, asbest, deterjenlar, katran, hormonlar, sigara, alkol, hava kirliliği ve virüsler geliyor. Ayrıca genetik faktörler, beslenme ve parazitlerde önemli kanser sebepleri arasında sayılabilir” dedi.