Ağzı yağ ile çalkalama uygulaması, ağız sağlığını iyileştirmek amacıyla bir miktar yağı ağza alıp çalkalama ve tükürme şeklinde yapılıyor. Aslen eski bir ayurveda tekniği olan bu uygulama, son zamanlarda TikTok'ta milyonlarca kez görüntülenerek giderek daha fazla ilgi çekmeye başladı. Hindistan cevizi, ayçiçeği ve susam gibi yağların antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu düşünüldüğünden, bu yağlarla ağız çalkalamak teoride diş eti iltihabı ve çürük gibi mikroplarla ilgili diş sorunlarının görülme sıklığını azaltabilir.

Bazı araştırmalar, yağ ile ağız çalkalamanın ağız sağlığının belirli yönleri için sınırlı faydaları olduğunu ileri sürüyor. Yine de uzmanlar bu yöntemin fırçalama ve diş ipi gibi standart diş hijyeni uygulamalarının yerine kullanılmaması gerektiği ve insanların asla ciddi diş sorunları için kanıta dayalı tedavilerin yerine yağ ile ağız çalkalamayı tercih etmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Yağ ile ağız çalkalamaya ilişkin kanıtlar

Yağ ile ağız çalkalama hakkında diş sağlığını etkili bir şekilde geliştirebileceğini gösteren yeterli sayıda büyük ölçekli bilimsel çalışma bulunmuyor. Bir meta-analiz, yağın ağızdaki bakterileri gerçekten azaltabileceğini, ancak plak veya diş eti iltihabı üzerinde önemli bir etkisi olmadığını bildirdi.
Başka bir analiz, yağ ve antimikrobiyal reçeteli bir gargara olan klorheksidin ile ağız çalkalamayı karşılaştırdı ve klorheksidinin ağızdaki plak ve bakterileri azaltmada yağdan daha etkili olduğunu buldu. Ancak genel kanıt kalitesi düşüktü.

Sıfır araçlarda 300 bin TL’ye kadar sıfır faiz fırsatı! Sıfır araçlarda 300 bin TL’ye kadar sıfır faiz fırsatı!

Odun kömürü ve limon suyuna dikkat

Beyazlatma amacıyla odun kömürü ve limon suyu ile diş fırçalama gibi bazı trendler dişlerinize önemli ölçüde zarar verebilir. Buna karşın, Amerikan Dişhekimleri Birliği'nin tüketici danışmanı sözcüsü Doç. Matthew J. Messina, güvenli yağlarla ağzı çalkalamanın düşük riskli bir uygulama olduğunu söyledi. Washington Post'a konuşan Messina "Mükemmel ağız hijyenine sahip, sağlıklı diş etleri ve dişleri olan bir hasta bana ağzını yağ ile çalkaladığını söylüyorsa bunu yapmayı bırakması için ortada bir neden yoktur" dedi.

Bakterileri azaltabilir ancak diş aralarına giremez

Ancak yağ ile çalkalama; diş fırçalama, diş ipi kullanma ve diş hekimine gitme gibi diğer iyi diş uygulamalarının yerine yapılırsa zararlı olabilir. Messina, yağın ağızdaki genel bakterileri azaltabileceğini, ancak dişlerdeki plağı uzaklaştırmada mekanik fırçalama kadar etkili olmayacağını söylüyor. Ayrıca yağ muhtemelen diş eti iltihabına neden olan bakterilerin sıklıkla bulunduğu dişteki dar açıklıklara ulaşmayacaktır. Bu yüzden diş ipi kullanmak şart.

Ayrıca diş eti hastalıklarını veya çürükleri yağ ile tedavi etmek de iyi bir fikir değil. Diş hekimi Amelia E. Hartzell, “Bir şeyleri kendi başınıza tedavi etmeye çalışarak yarardan çok zarar verebilirsiniz. Size yardımcı olabilecek bir diş hekimine gitmek daha iyidir" dedi. Messina ise ağızdaki enfeksiyonlar için antibiyotik reçete edecek bir doktora gidilmesi gerektiğini ekledi.