Topçu, dün ekonomi basını ile THY Genel Müdürlük binasında yaptığı sohbet toplantısında, 223 seferin iptaline ve yaklaşık 100 bin yolcunun dolaylı olarak etkilenmesine yolaçan iş yavaşlatma eyleminin THY'de iki milyon dolarlık bir zarara yolaçtığını hazırlatarak, "Kurallar gereği 305 çalışanı maalesef çıkarmak zorunda kaldık" dedi.

1-2 gün içinde ele alınacak

Topçu, "Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin'i bizzat davet edip dün akşam iki saat görüştüm. İşten çıkarma kararın geri alınmasını istiyor. Ön şartı bu olduğu için diğer konuları görüşemedik. Bunu yönetim kuruluna götürüp, değerlendireceğiz. 1-2 gün içinde görüşürüz" diye konuştu. Topçu, sohbet toplantısında sendika ile toplu sözleşme görüşmeleri hakkında şu ayrıntıları verdi: "2-3 ay önce Hava-İş ile görüşmeler başladı. 10 yıldır tüm ek hakları toparlayıp ana ücretin içine koyalım dedik. Sendika diğer hakları görüşmeden ücreti görüşmem dedi."

THY'nin anahtarı isteniyor

"Sendika ile 23. Toplu iş sözleşmesinde 44 maddede anlaşma sağlanamıyor. Bu maddeler arasında THY'nin anahtarını teslim ettirecek maddeler var. Bizim yaklaşımımız, makulun yakalanması. Sendikaya yılda 10 milyon TL veriyoruz. Bu paralar bizimle kavgada harcanıyor. Bugüne kadar kavgasız hiçbir sözleşme yapamadık. Sendika kavga etmezse, 'işçinin kendisini sattığı' anlayışı var. THY'de son üç ayda hostesler ortalama 68 saat uçuş yapıyor. 70 saat ve üzerinde çalışan fazla mesaisini alıyor. Bu kadar düşük zamanla uçuran başka havayolu yok."

Hamdi Topçu, toplam 110 bin çalışanın bulunduğu sektörde yaklaşık 12.5 milyar dolarlık değer üretildiğine dikkat çekti. Bu değerin yüzde 80'ini oluşturan 8.5 milyar dolarlık bölümünün THY tarafından oluşturulduğunu belirten Topçu, "Sektörde THY dışında sendika bulunmuyor. Bu yükü neden sadece THY çeksin ki. İtalya'da sendika üzerinden Alitalia'yı batırdılar. Sendika olmasın demiyoruz, kaldırılması gibi bir düşüncemiz yok. Ama talepler çok aşırıyı kaçmamalı." diye konuştu