“ÖN YARGILI OLMAYIN”
 
Erdoğan, “Bazı terör örgütleri üzerinden Müslümanlara yönelik toptan bir ön yargı sergileniyor. Adı Hasan, Mustafa olan kişilere potansiyel terörist tavrı takınmak, ırkçılık kadar tehlikelidir” dedi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Terör nereden, kimden gelirse gelsin, karşısında dururuz ve duruyoruz. Terörist ve terör örgütleri arasında, asla ve asla ayırım yapmıyor, terörü bir insanlık suçu olarak görüyoruz” dedi. Erdoğan, 4. Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’na katılan devlet ve hükümet başkanları ile üst düzey yöneticiler onuruna öğle yemeği verdi. Buradaki konuşmasında teröre değinen Erdoğan, şunları söyledi: “Türkiye, teröre karşı mücadelesinde yalnız bırakılmıştır. Bugün hâlâ, Türkiye’nin terörle mücadelesine destek vermeyen, hatta terör örgütüne destek dahi sağlayan ülkeler olduğunu biliyoruz. 11 Eylül saldırıları, ABD’ye olduğu kadar, insanlığa da yönelik bir saldırıdır. Paris’e, Madrid’e, Londra‘ya yönelik saldırılar, bütün insanlık değerlerine yönelik saldırılardır. Biz terör saldırılarına bu nazarla bakarken, ülkemize yönelik saldırılara göz yumulması, sessiz ve tepkisiz kalınması son derece manidardır.”
 
Küresel meseleleri, güvenlik tedbirleriyle çözme döneminin artık geride kaldığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bazı ülkelerin nükleer silahlarını, uluslararası hukuku hiçe saymalarını, uluslararası sularda korsanlık yapmalarını görmeyenler; ama başka ülkelere benzer konularda baskı uygulayanlar, tarafsızlık duygusunu tahrip ediyor. Havadan yağan fosfor bombalarıyla kucağında annesini kaybeden 11-12 yaşında çocuklar, imkan bulurlarsa internete giriyorlar. Bu çocuklar, Batı’da, Kuzey’de, anne babalarının elini tutmuş, hiper marketlerden sınırsızca harcama yapan çocukları seyrediyor. Böyle bir eşitsizliğin, çocukların, gençlerin, insanlığın vicdanında nasıl bir etki uyandıracağını tamamen sizlerin takdirine bırakıyorum. Başta terör olmak üzere bütün küresel meseleleri, demokrasi ve özgürlük zemininde, özellikle de uluslararası dayanışmayla çözmemiz gerektiği bugün artık açık şekilde ortaya çıkmıştır.
 
BAŞBAKAN ERDOĞAN, MİSAFİRLERİNE YEMEK VERDİ
 
4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’na katılan devlet ve hükümet başkanları, Başbakan Erdoğan’ın verdiği öğle yemeğinde buluştu. Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile aynı masayı paylaştı. Yemeğe, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da aralarında bulunduğu bazı bakanlar katıldı. Konuklara kuşkonmaz ile zeytinyağlı enginar dolması, mevsim salatası, mantar ve ıspanaklı sultan böreği, kuzu tandır, iç pilav, kaymaklı ekmek kadayıfı ikram edildi.
 
“Zenginler, yoksulla empati yapmalı”
 
İstanbul’daki zirveye katılımın yetersiz olduğundan yakınan Başbakan Erdoğan, “Özellikle gelişmiş, zengin ülkelerin, yeterli ilgiyi göstermediklerini büyük bir üzüntüyle müşahede ediyoruz. Bugün artık, sınır tanımayan, ülke, halk, coğrafya tanımayan problemlerimiz var.
 
Çevre, iklim değişikliği, yoksulluk, terör, göç gibi meseleler, sadece belli ülkeleri, belli bölgeleri değil, bütün küreyi tehdit ediyor” dedi. Bu problemleri ilgi alanları dışında bırakanların haksızlık yaptığını vurgulayan Erodğan, şöyle devam etti: “Yoksulla empati kurmak, bugün dünyadaki her liderin, her zenginin mutlaka yapması gereken bir eylemdir. Hayata tutunamayan, umutsuzluk içinde çırpınan, gelecekten beklentisi kalmamış bireylerin meselesi, hepimizi ilgilendiriyor. Günlük harcaması 1 doların altında on milyonlarca insanın bulunduğu bir dünyada, açık söylüyorum, hiç kimse masum değildir.”
 
Türkiye gazetesi