Hâkimler ve Savılar Yüksek Kurulu (HSYK), terör mahkemelerinde yetkilendirilecek hakim ve savcıları, 13 Haziran'da yerleri değiştirilen hâkim-savcılar arasından yapmaya hazırlanıyor. Meclis'in, özel mahkemelerin yerine terör mahkemeleri oluşturulmasını düzenleyen yasa teklifini kabul etmesinin ardından, "HSYK bu mahkemeler için ayrı kararname mi hazırlayacak" sorusu gündeme geldi. ÖYM'lerin kaldırılmasıyla birlikte, ilgili davalara bakmak için 29 ilde ağır ceza mahkemeleri kurulacak. HSYK, 13 Haziran'da, 2 bin 335 hâkim - savcının yerlerini değiştiren yaz kararnamesini çıkarmış ancak o günden bugüne yetki kararnamesi hazırlamamıştı. Yani hangi hâkim mahkemede görev yapacağı, hâkim ve savcılardan hangilerinin özel yetkili olacağı belirlenmemişti. HSYK'nın bu yetki kararnamesi üzerinde çalışmakta olduğu, Meclis'ten yeni geçen "Terör Mahkemeleri Yasası"nın sonuçlarının da bu kararname içinde değerlendirileceği öğrenildi. Yani HSYK, yeni "terör mahkemeleri"ne, öncelikle 13 Haziran'da yaptığı atamalar içinden yetkilendirme yapmayı planlıyor. Ancak bunun için Cumhurbaşkanı Gül'ün yeni yasayı onaylayıp Resmi Gazete'de yayınlatarak yürürlüğe sokması gerekecek. HSYK yetkilileri yeni kurulacak mahkemelere hangi hâkim ve savcının görevlendirileceğinin değerlendirileceğini, bu değerlendirme yapılırken de öncelikle son kararnamede "terör yetkisi" ile donatılabilecek hakim - savcıların dikkate alınacağını söylediler. Halen ÖYM'lerin bulunduğu illerde üç ayrı ağır ceza mahkemesi olacak. Bunlardan ilki, son kabul edilen yasaya göre ellerindeki işlerini bitirmekle görevlendirilen CMK 250 ileYetkili Ağır Ceza Mahkemeleri olacak, bunlar geçici mahkeme gibi çalışacak. İkincisi Terörle Mücadele Kanunu 10'uncu Maddesi ile Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi ve üçüncüsü normal ağır ceza mahkemeleri.

YARGILAMA SÜRECİNE 'TUTUKLULUK' AÇILIMI
Meclis, 24 saatlik çalışmanın sonunda yargının hızlandırılmasının yanında Özel Yetkili Mahkemeler'in (ÖYM) kaldırılması, basın ve tutukluluklar ile ilgili önemli düzenlemeler içeren üçüncü yargı paketini kabul etti. Paket, tutuklulara somut veri kriteri getirirken, adli kontrolde ceza sınırını kaldırıyor herkes için tutuksuz yargılama yoluna açıyor. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasındaki ceza sınırı, 2 yıldan 3 yıla çıkartıldı. Bu düzenleme kesinleşmiş kararları da etkileyecek. Kemal Aktaş'la ilgili dosya ilgili mahkemeye iade edilecek. Böylece Aktaş'ın vekilliğin düşmesi, gündemden çıkacak. Haberleşmenin gizliliğini ihlal edenlere verilen ceza bir ila 3 yıl arası hapse çıkartıldı. Kişiler arasında aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri, kişinin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri ifşa eden kişilere 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası verilecek.

ÖYM YUMRUKLA ŞMASI
ÖYM'lerin kaldırılması görüşülürken iktidar ve muhalefet milletvekilleri birbirine girdi. BDP'li Hasip Kaplan'ın katibe müdahalesi sonrası yumruklar havada uçuştu. Bazı vekiller bürokratların dosyalarını da yere attı. Olaylar yatışmayınca oturuma ara verildi.

ÇEKMECELİ PROTESTO
CHP'liler ÖYM önergesini dakikalarca sıra kapaklarına vurarak protesto etti. CHP'lilerin elleri acıyınca bu kez de masalardaki çekmeceleri açıp kapattılar.CHP sıralarında ÖYM önergesine yeterince tepki gösterilmediği gerekçesiyle CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'ye eleştiriler de yöneltildi.

KON UŞMAMA EYLEMİ
Görüşmeler sırasında CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, "Şimdi size AKP döneminde ileri demokrasi uygulamalarını anlatacağım" deyip, Genel Kurul kürsüsünde 5 dakika konuşmadan bekledi. TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut'un "Konuşmanızı toparlayın" sözleri gülüşmelere neden oldu.