Sağlık Bakanlığı, hastanede çalışan doktorların ve öğretim üyelerinin muayenehane çalıştırmasını yasaklayan yasa taslağını Başbakanlığa gönderdi.

Sağlık Bakanlığı'nın Başbakanlığa gönderdiği doktorlara tam gün mesai zorunluluğu getiren yasa taslağını Türk Sağlık Sendikası açıkladı.

TERCİH GEREKLİ

Sendikanın raporuna göre, kamuda ya da SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında çalışan doktorlar ya sadece bu kurumları, çalıştıkları SGK ile anlaşması olmayan özel kurumları ya da kendi muayenehanelerini tercih edebilecek. Taslağa göre YÖK Kanunu'nun öğretim üyelerinin üniversite dışında çalışmasına olanak sağlayan 36 maddesi de değiştiriliyor. Böylece üniversitelerde çalışan profesör ve doçentlerin kısmi statüde çalışmalarına imkan veren kanun hükümleri de kaldırılıyor.

EK ÜCRETLERE ZAM

Taslağa göre sağlık çalışanlarının nöbet ücreti için öngörülen 80 saat kısıtlaması da kaldırılıyor. Sağlık çalışanlarının icap nöbet ücretleri yüzde 30'dan yüzde 50'ye çıkartılıyor. Mesai saatleri de radyoloji çalışanlarının dışında görev yapan personel için haftalık 40 saat olarak uygulanacak. Taslağın yasalaşmasıyla döner sermaye oranları da artırılacak. Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışında çalışan sözleşmeli personele de döner sermaye ödenecek.

SİGORTA ZORUNLULUĞU

Taslak tam gün zorunluluğunun yanı sıra mesleki sorumluluk sigortası zorunluluğu da getiriyor. Doktor ve uzman doktorların, hastalarına karşı hizmet kusurundan doğan zararların telafisi için çalıştıkları kurum tarafından mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırılacak. Kendi muayenehanesini işleten doktorlar bu sigortayı kendileri yaptıracak.

Haber 7