Ankete göre vatandaşın yüzde 80'e yakını “ucuzluk ve indirim”e önem veriyor

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, perakendecilerin ekonominin barometresi olduğunu belirterek, 'Bugün benzin, döviz yükselse biz anında hissederiz. Tüketici bunu duyduğu an reaksiyona girer ve bunu bize patlatır' dedi.
Perakende Günleri 2009'un ikinci gününde salondaki katılımcılara bir soru sorularak oylama yapıldı. 'Müşterileriniz bu aralar hizmet dışında en çok neye önem veriyor' sorusuna karşılık verilen cevapların yüzde 39,92'si 'fiyata', yüzde 38,24'ü 'indirim oranına', yüzde 10,50'si 'yeniliğe', yüzde 6,72'si 'ürün kalitesine' ve yüzde 4,62'si 'taksite' oldu.

EKOSİSTEMİN BAŞLANGICI

Sonuçları yorumlayan Nane, sonuçların, kriz ortamındaki tipik tüketici davranışını gösterdiğini bildirdi. Tüketicilerin, ödediği paranın tam karşılığını almayı istediğini dile getiren Nane, taksitin en düşük orana sahip olmasının nedenini, insanların öncelikle indirime bakmaları olarak açıkladı.

AMDP'nin Perakende Endeksine de değinen Nane, perakendecilerden bu endekse katılmalarını isteyerek, “Biz satamazsak üretim olmaz. Üretim olmazsa istihdam olmaz. İstihdam olmazsa refah olmaz. Ekosistemin başlangıcı bizleriz. Perakende detay işidir. 'Al sat' derler. Al sat öyle kolay olsa herkes perakendeci olur' dedi.

En beğenilen marka İstikbal

Perakende sektörünü aydınlatan ve yön verenler için bu yıl 12 kategoride verilen Perakende Güneşi Ödülleri Sahiplerini buldu. En Beğenilen Perakende Kuruluşu Ödülü'nü mobilya dalında İstikbal Mobilya aldı. Cafe, fastfood dalında ise McDonald's aldı. En Başarılı Profesyonel Yönetici Ödülü'ne marketler kategorisin de Koçtaş Genel Müdürü Alp Özpamukçu, Alışveriş Merkezleri dalında ise Metro Group AVM Yönetim Müdürü Hüseyin Okumuş layık görüldü. Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Kerim Kerimol'a verilirken, Juri Özel Ödülü'ne Aziz Bulgu, Perakendeye Hizmet Özel Ödülü'ne de Nuşin Oral layık görüldü./yeni şafak