Gümüşay Sağlık, Yardımlaşma, Kültür ve Çevre Derneği (GÜMÜŞAY) Genel Başkanı Mehmet Gebenç, ağaçların yeryüzünden doğal bir klima etkisi yaptığını belirti. Gebenç, "İçince bulunduğumuz küresel ısınma ve çölleşme sorununun panzehiri ağaçlandırmadır” dedi.
Tarım sektöründe ağaçlandırmanın çok önemli bir yer tutmakta olduğuna değinen Gebenç, bu yöndeki faaliyetlerin aile ve ülke ekonomisine, istihdam ve ihracatı artırma yönünde olumlu etkileri olduğundan söyledi. Dünyanın içerisinde bulunduğu küresel ısınma ve çölleşme sorununun panzehirinin ağaçlandırma olduğunu iddia eden Gebenç, "Her ağaç doğal ortamında bir klima gibi görev yaparak iklimlere olumlu katkıda bulunmaktadır. Ağaçlar, havadaki nemim aşağıya inmesi sağlarlar. Bu sayede yağmur bulutlarındaki yağmurların, yağış olarak yeryüzüne inmesi sağlanır. Ağaçlık olan bölgelerin daha çok yağış alması bunun en güzel ispatıdır. Öte yandan ağaçlar; yağmur, kar ve dolu yağış türleriyle toprağa giren suyun tutulmasını ve ileride yeniden gökyüzüne çıkmasını sağlayarak doğal döngünün oluşmasını sağlar. Yeryüzünün doğal bitki örtüsü olan ormanlık alanlar, okyanuslardan sonra en çok oksijen üreten alanlar olarak iklim üzerinde klima etkisi yapıyor" diye konuştu.
Küresel ısınmadan en çok etkilenecek ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğunu hatırlatan Gebenç, küresel ısınma nedeniyle iklim değişikliği ve çölleşme gibi çevresel tehditlerin kaygıyla izlenmekte olduğunu dile getirdi. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde gelecekte çevresel açıdan büyük sıkıntılar yaşana bileceğini savunan Gebenç, şöyle konuştu: "Ülkemiz ise coğrafi konumu, iklim ve topoğrafyası nedeniyle bu tehditleri en fazla hissedecek ülkeler arasındadır. Küresel ısınmaya ve çölleşmeye karşı etkin bir şekilde mücadele etmek, ülkemizdeki su miktarını arttırmak ve kalitesini iyileştirmek, topraklarımızı korumak, ülkemizi daha yeşil hale getirmek için ağaçlandırma çalışmaları ayrı bir önem taşıyor. Bu kapsamda düzenlenen kampanyalara geleceğini ve gelecek nesilleri düşünen tüm fertlerin tam destek vermesi gerekir."
Türkiye'nin son zamanlarda büyük oranlarda ormanlık alanları kaybettiğini hatırlatan Gebenç, 2007 yılının çölleşmenin ön habercisi olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Son iki yıldır ülkedeki ağaçlandırma çalışmalarını hükümet tarafından desteklendiğinin altını çizen Gebenç, ağaçlandırmaya verilen desteğin devam etmesini istedi. Gebenç, son üç yılda ülkedeki ağaçlandırma oranının yüzde 3 artığını ve bu oranın daha artırılmasının gerekli olduğunu sözlerine ekledi.