Ekim"de otomobil satışları yüzde 39.2 gibi çok büyük oranda düşüş gösterdi. Tüketici kredisi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısında da ürkütücü artış dikkati çekti. Ağustos"ta 23 bin 967 kişi tüketici kredisi borcunu ödeyemezken, bu sayı Eylül"de yüzde 110 arttı ve borcunu ödeyemeyenlere 50 bin 283 kişi daha eklendi. Kredi kartı borçlularına ise Eylül"de 61 bin 696 kişi daha katıldı.

Tüketici kredisi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı Eylül ayında ikiye katlanarak 50 bin 283"e çıktı. Kart harcamaları durma noktasına gelirken bu yıl hem kredi kartı hem de ferdi kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 512.5 bine ulaştı.

ABD"de sonuçlanan başkanlık seçimlerinin ardından gözler yeniden krizle boğuşan ekonomilere çevrildi. Açıklanan son rakamlar Türkiye için işlerin çok da yolunda gitmediğini gözler önüne serdi. Dünyanın dev ekonomileri ekonomik durgunluğa çare aramaya devam ederken Türkiye"de ekonominin nabzını tutan en iyi göstergelerden biri olan kredi kartı harcamaları durma noktasına geldi. Vatandaşlar harcama yapmak yerine borcunu ödeme derdine düşerken bankalara borcunu ödeyemeyen tüketicilerin sayısı hızla artıyor. Eylül ayında kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenlerin sayısı bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 41.2 oranında yükseldi.
9 aylık artış: % 100
Merkez Bankası verilerine göre, Ağustos ayında toplam 79 bin 277 adet olan ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin toplamı, Eylül ayında 111 bin 979"a çıktı. 2008"in ilk dokuz ayına bakıldığında ise 156.8 bini ferdi kredi, 355.5 bini kredi kartı olmak üzere toplam 512.4 bin kişi bankalara olan borcunu ödeyemedi. Bu rakam 2007 sonunda 224 bin seviyesindeydi.
Bankalardan alınan konut, taşıt ve ihtiyaç gibi ferdi kredi borcunu ödenmeyenlerin sayısı ise Eylül ayında ikiye katlandı. Ağustos ayında 23 bin 967 olan ferdi kredi borcunu ödemeyenlerin sayısı Eylül ayında yüzde 109.8 artarak 50 bin 283"e tırmandı. Aynı dönemde kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı ise yüzde 11.5 çıkarak 55 bin 310"dan 61 bin 696"ya yükseldi

Karşılıksız çek sayısı da tırmanışta

Tüketİcİ kredisi ve kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısında yaşanan artışın dışında bir kötü haber de karşılıksız çek sayısından geldi.

Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan toplam karşılıksız çek sayısı Ekim"de, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22.2 artarak 156 bin 888"e çıktı. Karşılıksız çek sayısı Ekim 2007"de128.4 bin adet idi.


Kredi kartı harcamaları durdu tüketici borç ödeme derdinde

Ekonomİk durgunluk kaygıları tüm dünyayı kasıp kavuruyor. Türkiye"nin de global durgunluktan etkilenmemesi zor gözüküyor.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Türkiye 2009"da yüzde 1.5 büyüyebilir” derken yabancı bankalar Türkiye için 2009"a ilişkin büyüme tahminlerini yüzde 1"lere çekti. Uzmanlar, rakamların her ne kadar küçülmeyi (eksi) ifade etmese de Türkiye için yüzde 3-4"ün altındaki büyüme rakamlarının daralma anlamına geldiğini ifade ediyor. Türkiye ekonomisini önümüzdeki günlerde zor günlerin beklediğinin ilk sinyalleri de gelmeye başladı. Ekonomik aktivitedeki hareketliliği gösteren en önemli verilerden biri olarak kabul edilen tüketici kredileri ve kredi kartlarındaki büyüme son haftalarda durma noktasına geldi.

2007 yılında haftada ortalama yüzde 0.70 büyüyen tüketici kredilerinde bu oran yüzde 0.22"lere indi. Hatta bazı haftalarda yeni kredi alınmazken kredi taksitlerinin ödenmesi nedeniyle haftalık büyüme oranı bir önceki haftanın da altına geriledi.

Ekonomideki gidişatın sokağa yansımasını en iyi gösteren verilerin başında ise kredi kartı harcamaları geliyor. Kredi kartında tüketici kredilerine oranla frene daha sert basıldığı görülüyor. Merkez Bankası verilerine göre, tüketicilerin 12 Eylül"den bu yana harcama yapmayı bırakıp sadece kart borcunu ödedikleri dikkat çekiyor. 12 Eylül"den bu yana kredi kartı harcamalarında artış sadece Ramazan Bayramı"nın denk geldiği 26 Eylül-3 Ekim haftasında yaşandı.

200 bin YTL"lik konut kredisinin
maliyeti 110 bin YTL arttı

Tüketİcİ kredilerinde yaşanan azalmada harcama yerine tasarruf etme isteğinin canlanmasının yanında kredi faizlerinde yaşanan hızlı tırmanış da etkili oldu. Uluslararası piyasalarda yaşanan türbülansın etkisiyle yabancı çıkışına bağlı olarak yükselen bono faizleri kredi faizlerinin de artmasına neden oldu. Bundan 2 ay öncesinde yüzde 1.55 seviyelerinde bulunan 120 ay vadeli konut kredisi faizleri yüzde 2"lere çıkarken, taşıt kredilerinde faizler yüzde 2.3"e kadar tırmandı.

Bundan 2 ay önce yüzde 1.55 faiz oranıyla 200 bin YTL"lik 120 ay vadeli konut kredisi alanların aylık kredi taksidi ödemesi 4 bin 178 YTL seviyesindeydi. Şu anda yüzde 2"den alınan kredinin aylık taksitleri 5 bin 96 YTL. Yani son iki ayda aylık ödemeler 918 YTL arttı. Bugünkü seviyelerden 200 bin YTL"lik konut kredisi alanlar 120 ay sonunda 2 ay önce kredi alanlardan 110 bin YTL daha fazla ödeme yapmak zorunda.
VATAN