10’u tutuklu, 9’u 15 yaşından küçük olduğu için tutuksuz, 1’i firari 20 kişinin yargılandığı davanın dünkü duruşmasına başka şehirlerdeki yetiştirme yurtlarında kalan mağdur kız öğrenciler katılmadı. 2’si kardeş, 4 kız öğrencisine tecavüzle suçlanan okulun Müdür Yardımcısı Fahrettin Kuzu (59) ise Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gıyabi tutuklama kararı verdiği 9 Nisan 2010’dan bu yana firarda. Ortadan kaybolmadan önce emeklilik işlemlerini tamamladığı ve maaşını düzenli aldığı iddia edilen Kuzu, “Nitelikli cinsel istismar” suçuyla, her öğrenci için 15’er yıl hapis cezası istemiyle gıyaben yargılanıyor.
 
Hürriyet'in haberine göre, Olayın yargıya intikaliyle birlikte mağdur kız öğrencilerin avukatlığını üstlenen Siirt Barosu Başkanı Ali Özel, geçen yıl tecavüz sanıklarının yakınları tarafından önce tehdit sonra darp edildi. Şikayetçi oldu, savcılık delil yetersizliği nedeniyle takipsizlik kararı verdi. Özel de kız öğrencilerin avukatlığını bıraktı. Diyarbakır Barosu’ndan müdahil 5 kadın avukat, tutuklu tecavüz sanıklarından 60 yıla kadar hapsi istenen, Siirt Emniyet Müdürlüğü’nde teknisyenlik yapan İ.T. tarafından duruşma salonunda ölümle tehdit edildi. 4 kızın avukatlığını üstlenen Servet Danış, 10 yıldır bölgede yürüttüğü kadın ve çocuk haklarına ilişkin çalışmalarıyla tanınıyor.
 
KADINLARA BURADAN GİDİN BASKISI
Tecavüz sanıkları ise avukat bulmakta zorluk çekiyor. 17 sanık, yasa gereği atanan “zorunlu müdafi” hakkından yararlandı. 3 sanık, Siirt dışından avukat tuttu. Soruşturması gizli yapılan davanın duruşması da kapalı yapılıyor. Adliye koridorunda Diyarbakır’dan mağdur kız öğrencilere destek için gelen kadınlara, tutuklu yakınları “Her duruşmaya katılıyorsunuz. Bir daha gelmeyin. Hâkimlere baskı yapıyorsunuz” dedi. Polisin müdahalesiyle olay büyümedi. Tepkilerin yayılmasından çekinen kadınlar, Siirt’i hemen terk ederek Diyarbakır’a döndü. Duruşmaya Siirt’ten kimsenin gelmemesi dikkat çekiciydi. Duruşmada, gerekçe göstermeden katılmayan sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
 
SİİRTLİLER LANETLİYOR
sSiirtliler, olay patlak verdiğinde yanlış bilgilendirildiler. Kızların yaşlarının büyük olduğu ve para karşılığı isteyerek fuhuş yaptıkları söylendi. Şimdi gerçekleri anladılar. Zanlıların cezalarını çekmelerini istiyorlar. Tecavüzcülere beddua ediyorlar. Geçen yılki olay, okulun rehber öğretmeni sayesinde ortaya çıkmıştı. Olaydan sonra Siirt’e çok sayıda rehber öğretmenin ataması yapıldı. Valilik ve Baro’nun işbirliğiyle rehber öğretmenler psikiyatr, pedagog ve hukukçular tarafından dört bölümlük bir programla eğitildi.
 
 
RAPOR, RUH SAĞLIKLARI BOZULMADI DERSE?
Mağdur öğrenciler, geçen yıl İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan kemik yaşları ve ruh sağlıklarının bozulup bozulmadığıyla ilgili muayene edildiler. Mahkemenin sanıklarla ilgili cezalar üzerinde büyük etkisi olacak 2 rapordan biri geldi. Kızların kemik yaşlarının 15’in altında olduğu resmen belgelendi. Mahkeme şimdi kızların ruh sağlıklarının bozulup bozulmadığı raporunu bekliyor. Müdahil avukatlar, Hüseyin Üzmez olayındaki gibi birbiriyle çelişen raporlar gelmesinden endişeleniyor. Gelecek rapor eğer kız öğrencilerin ruh sağlıklarının bozulduğu yönünde olursa, sanıklar nitelikli cinsel istismar suçundan 15 yıl hapis cezası alacaklar. “Bozulmadı” derse, sanıklar sadece “cinsel istismar” suçundan 3- 8 yıl arasında ceza alacaklar. Tutuklu ve mağdur avukatları, Adli Tıp raporunun 21 Eylül’deki duruşmaya kadar tamamlanmasını bekliyor.
 
MYNET