Söke Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tuğrul Başer, tarım ürünlerinde fiyat artışı olduğunu belirtti.
Ahmet Tuğrul Başer, Söke Ziraat Odası'ndaki ziyarette yaptığı konuşmada, emtia fiyatlarındaki artışları frenlemeye yönelik dış kaynaklı haberlerin hedefine ulaşamayacağını belirterek, özellikle buğday, mısır gibi gıda ve yarı gıda ürünlerinde büyük sıkıntı olduğunu söyledi.
Ukrayna'nın önümüzdeki sezonun rekoltesine kadar buğday ihracatını durduğunu açıkladığını ifade eden Başer, şöyle konuştu:
''Avustralya'da, Bangladeş, Hindistan'da sel, Çin'de ise kuraklık yaşandı. Bütün bunların hepsi bir araya gelince üretimde mutlak bir düşüş, fiyatlarda anormal şekilde yükselme yaşandı. Dün için buğdayın 2 bin 580 kilosu yaklaşık 960 dolardı. Akaryakıt fiyatlarındaki artış mısır üretimine ve mısırdan elde edilen yan ürünlerin artmasını sağladı. Fiyatlar da sürekli yükselecek gözüküyor. Sadece salt pamuk ile olmayacağını biliyoruz. Bu sene bu fiyatlara rağmen Söke'deki üretici buğday ekmeyi denedi. Mevsim biraz iyi gitseydi Söke Ovası'nda bir miktar buğday üretimi yapılacaktı.''
Pamuk fiyatlarının yurt dışında daha yüksek olduğunu belirten Başer, Türkiye'deki sıkışıklığın bir türlü kırılamadığını söyledi.
Yalnızca pamukta değil, bütün tarım ürünlerinde fiyat artışı olduğunu vurgulayan Başer, fiyatların gelecek yıl artmasa bile seviyesini koruyacağına inandığını söyledi.
Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık da, hükümetin açıkladığı enflasyon dışında işletmenin daha yüksek enflasyona maruz kaldığını söyledi.