Aydın"ın merkezinde 80-90 yıllık tarihi yapılar metruk ve yıkık olarak hazin sonunu bekliyor.
Genellikle Veysipaşa ve Hasanefendi Mahallerinde yer alan tarihi mirasımız gerek mirasçılarının ilgisizliği gerekse yasal mevzuattaki yetersizlikler nedeniyle yitip gitmekte.
Çevre içinde ayrıca sorun olan bu yapıların evsizlere ve tinercilere mekan olmakta ve çevre sakinlerinde huzursuzluklara neden olmakta.
Konuya ilişkin görüşlerini yansıtan Aydın Eski eserleri Sevenler Derneği Başkan yardımcısı Emekli Bayındırlık ve İskan Müdür Yardımcısı İnşaat Mühendisi Mehmet Özçakır “Aydın 1920"lerdeki yunan işgali ve 1922 deki yenilgi sonucu kaçan Yunanlılar tarafından yıkılıp yakıldığından zaten eski yapı olarak fazla yapı bulunmamaktadır. Ayakta kalabilenlerin de bu şekilde bakımsızlıktan yıkılıp yok olması ve kültür mirasımızın son örneklerinin kaybolması nedeniyle bizlerin büyük vebali olacaktır. Gelecek nesil ve torunlarımıza Aydının mirasını koruyamadığımızdan sorumluluğumuzun mazereti de olmayacaktır. Çok küçük ödeneklerle ve hiç olmazsa yıkılmalarının önlenmesi sağlanmalıdır. Aydın"ın işadamları ve firmaları buraları satın alarak büro haline dönüştürmelidir. Hiç olmazsa yaşaması sağlanmalıdır. Binalar içinde insanlarla beraber yaşar ve ölürler. Bu yapıların ayrıca Turizme de katkısı inkar edilemez. Bu nedenle gerek işadamları gerek firmalar kendilerine prestij binaları için gerekse yerel idarelerimiz turizm ve kültür mirasımız için acilen bu yapılara sahiplenmelidir. Aksi takdirde yitip giden mirasımızın sorumluları olarak tarihe geçeceğiz” dedi.

Fotoğraflar: Mehmet Özçakır