Anayasa Mahkemesi önünde olağanüstü bir hareketlilik yaşanıdı. Mahkeme önünde bekleyen gazeteciler, saat 16.30 itibariyle bina içerisine alınmaya başlandı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nin istemiyle 14 Mart 2008 Cuma günü açtığı davayla ilgili 11 üyenin kararını düzenlediği basın toplantısıyla açıklıyor.

Kılıç'ın açıklaması şöyle:

Açıklamadan önce bazı konuları paylaşmam gerekiyor. Türkiye'nin gündeminde çok önemli konuların dava konusu haline getirilerek, Anayasa Mahkemesi'nin önüne konulması, gerekli siyasi gerek ekonomik sosyal açıdan önemli sonuçlar doğurmuştur. Bu sonuçlar nedeniyle de Türkiye'nin 70 milyon haklı mahkemeye gözünü dikerek sonucu bekleme başlamıştır. Bu kararlar, bundan önce verdiğimiz türban kararı bu konuda en önemli iki dava olarak önümüzde durmaktaydı.

Her türlü ahlaki ve insanı eleştiri sınırı aşılarak bize eleştiri yöneltilmiştir. Hiçbir zaman dışarıdan gelen baskılarla planlama yapmadık.

Görevlendirdiğimiz raportör arkadaşımız birikimli birisiyli ve kısa bir sürede değerlendirip bize getirdi. İki kişi bu arkadaşa yardım etti ve kurulumuzun önüne getirdi.

Tabiki raportörün neden tercih edildiği konusu ise türban yasasının arkadaşımız tarafından incelenmesi ve laiklik konusunun yine laiklik karşıtı odağı haline gelen parti tarafından incelenmesi nedeniyle bu arkadaşımızı tercih ettik. Nedeni budur bunun dışında bir nedeni yoktur.

Değerli arkadaşlar siyasi partileri kapatma konusu ise ilgili bizim verdiğimiz kararda hiçbir arkadaşımız mutlu olmamıştır. Bizde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu davada da bu tüm arkadaşlarımız tarafından dile getirilmiştir.

Biz bu vesile ile bir kez daha siyasi aktörlerimize seslenmek istiyoruz. Bu konuda eğer bir rahatsızlık varsa bu konuda uzlaşarak bu değişiklikleri süratle yapılmasını istiyoruz temennimiz bu.

Toplumad bu davalar nedeniyle çok ciddi gerğinliğin olduğunu hepberaber görüyoruz. Bu davanın sonucuna bağlı olarak biz toplum olarak hangi kesimden hangi düaşyünceden olursa olsun tüm toplum katmanlarının birlikte yaşama çabasını ve şartarın oluşmasını elimizden gelen gayreti göstermemiz gerektiğine inanıyorum.

Bugün arkadaşlarımızın gerçekten bir kez daha tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Ülkenin bu kadar önemli konusunu kısa sürede değerlendirere, her türlü fedekarlığı göstererek karar aldıkları için teşekkür ediyorum.

Kapatılmamıştır ancak; altı arkadıyımız kapatılması konusunda oy kullanmış 5 arkadışımızdan 4'ü hazine yardımından mahrum bırakılmasını 1 arkadaşımız ise reddedilmesini istemiştir. Son yıl hazine yardımından mahrum bırakılmasına karar verilmiştir.