Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın özellikle Aydın’da ki zeytin varlığını ciddi boyutta tehlikeye atacağını ve zeytinciliğin sonu anlamına geleceğini belirtti. 

Kanun tasarısında, zeytinlik saha tanımıyla en az 25 dekar büyüklüğündeki alanların zeytinlik saha olarak kabul edildiğini, 25 dekarın altında kalan arazilerin zeytinlik olarak sınıflandırılmadığını söyleyen Bilal Tarhan, özellikle Aydındaki zeytin alanlarının genelde 25 dekardan küçük parsellerden oluştuğunu böylece bu alanlarda yapılacak herhangi bir işletmenin izne tabi olmadan kolaylıkla madencilik faaliyetine ve diğer enerji yatırımlarına açılabileceğini özellikle Aydın’ın jeotermal enerji kaynağındaki zenginliği düşünüldüğün de bu yasanın en çok Aydın zeytin varlığını tehdit ettiğini ifade etti.

Mevcut Zeytin Kanununda sadece zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmelerinin kuruluşu Bakanlığın iznine tabi iken bu tasarıyla kapsam genişletildiğini belirten Tarhan; “Büyüklüğü 25 dekarın altındaki zeytinlik alanları jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları, madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı, yol altyapı ve üst yapısı faaliyetlerinde bulunacak yatırımlara açık hale getirilmiştir. Tasarı ile zeytinliklere hayvanların sokulması yasaklanıyor. Zeytin ağacı kesenlere ağaç başına bin lira para cezası öngörülüyor ancak zeytinliklere hayvanların girişi yasaklanırken, madencilerin ve enerji yatırımı yapacakların girişi serbest hale getiriliyor böylece bir sektörün yararına olacak gerekçesi ile bir başka sektöre zarar verilmektedir. Türkiye, zeytin ağacının genetik anavatanıdır. Dünya mirası kabul edilen zeytin ağaçlarından ülkemizde yaklaşık 10 milyon kişi geçimini sağlamakta bu yüzden tarımsal ve sosyo-ekonomik yönden ciddi bir öneme sahiptir” dedi.

‘MARKA ÜLKE OLMA ÇABALARI ORTADAN KALKACAK’
Zeytin alanlarının madenciliğe ve enerji yatırımlarına açılması tasarısı daha önce de 6 kez değiştirilmek üzere TBMM gündemine gelmişse de her defasında oy birliği ile reddedilmiştir diyen Tarhan; “Zeytincilik yasasında yapılmak istenen değişiklik girişimlerine her seferinde, zeytinci yörelerdeki bütün siyasi partiler, zeytin sektörü, akademisyenler ve duyarlı vatandaşlar ortak bildiri ile Zeytincilik Yasası’nda değişiklik yapılmaması gerektiğini TBMM ‘ye bildirmişlerdir. Zeytincilikle ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hedefleri arasında İspanya’dan sonra zeytincilikte dünya da ikinci ülke olma, 2023’te zeytinyağı üretiminin yaklaşık 700 bin ton ve üretim değerinin yaklaşık 3 milyar dolar olması, zeytincilik alanında marka ülke olma çabaları bu yasa tasarısı ile ortadan kalkmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım!