Borçlu mükelleflerin başvurmaları halinde borçlarının, Aralık 2008'den başlayarak 18 ay boyunca yıllık yüzde 3 tecil faizi uygulanarak taksitlendirileceği bildirildi.
Konu ile ilgili bilgiler veren Didim Vergi Dairesi Müdiresi Emine Alaca "Bakanlığımız tarafından mükelleflerin talebi yerine getirilerek, vergi borçlarını süresinde ödeyememiş mükelleflere ödemede kolaylık sağlamak ve kamu alacaklarının bir an önce Hazineye aktarılmasını sağlamak amacı ile tebliğ düzenlemesi yapılmıştır. Bu uygulamadan Vade tarihi 1 Eylül 2008 tarihinden önce olan, vergi dairelerine ödenmesi gereken, her türlü vergi, resim, harç, fon, paylar, vergi cezası, para cezası, gecikme faizi, gecikme zammı gibi tüm amme borçlarından alacaklı olan mükellefler yararlanacaktır. Uygulama kapsamına 2008 yılı gelir ve kazançları için tahahhuk eden geçici vergi ve bu vergi ile birlikte ödenmesi gereken damga vergisi alınmamıştır. Mükelleflerin 28 Kasım 2008 tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine başvurmaları halinde toplam borçları, ilk taksit Aralık 2008 ayından başlamak üzere 18 ay süre ile yıllık % tecil faizi uygulanarak taksitlendirilecektir. Mükelleflerimizin son başvuru tarihi olan 28 Kasım 2008 tarihinden önce dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir" dedi.
28 Kasım 2008 tarihine kadar dilekçesini vermeyip Tecil ve taksitlendirmeden yararlanmayan mükelleflere 6128 sayılı Kanun uyarınca Cebri İcra'ya tabii tutulacağını belirten Alaca, "Bakanlığımız mükelleflere 18 ayda yıllık yüzde 3 faiz oranı ile büyük kolaylık sağladı. Normalde yüzde 30 olan bu oranda Maliye Bakanlığının yüzde 27 gecikme faizi tahsilâtından vazgeçtiği görülüyor. Vergi borcu 50 milyara kadar olan mükelleflerimize teminat gerekmiyor, 50 milyarı aşarsa ½ oranında teminat vermeleri gerekiyor" diye konuştu.