Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Kamu İhale Kurumu Başkanlığı'nın 2010 yılı bütçe sunuşunu yaptı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı kapsamında 19 Kasım itibariyle yurtiçinden 8.9 milyar TL, yurtdışından 13 milyar TL olmak üzere 22 milyar TL varlık beyan edildiğini açıkladı.

UZLAŞMALAR DA OLMASA...

Bakan Şimşek, vergi denetimi kapsamında da, 2009 Ocak-Eylül döneminde vergi inceleme elemanlarınca 72 bin 166 adet vergi inceleme raporu düzenlendiğini bildirdi. Şimşek "Bu incelemelerle 45,9 milyar liralık matrah incelemeye tâbi tutulmuş, 190,3 milyar lira matrah farkı tespit edilmiştir. Bu yıl içinde yapılan tarhiyat öncesi ve sonrası uzlaşmalar sonucunda 617 milyon lirası vergi aslı ve cezası, 344 milyon lirası gecikme faizi olmak üzere toplam 961 milyon lira tahsilat sağlanmıştır" diye konuştu.

ÖZELLEŞTİRMEYE AYNEN DEVAM

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın bütçesi ve faaliyetleri hakkında da bilgi veren Şimşek, Başkanlığın 2010 yılı Gider Bütçesi teklifinin toplam 17,4 milyon lira olduğunu, bu tutarın tamamına yakınının Özelleştirme Fonu'ndan yapılacak aktarmalarla karşılanacağını bildirdi. Şimşek, 1986-2002 döneminde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 8 milyar dolar tutarında özelleştirme yapıldığını, 2003 yılından itibaren ise 30,2 milyar dolar tutarında özelleştirme gerçekleştirildiğini kaydetti. İhalesi tamamlanmış, onay ve sözleşmesi imza aşamasında olan özelleştirme uygulamalarından da yaklaşık 3,3 milyar dolar gelir elde edilmesinin beklendiğine işaret etti.

MASAK'A BİLDİRİMDE ARTIŞ VAR

Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) çalışmalarına da değinen Şimşek, "Yıllar itibariyle alınan şüpheli işlem bildirimleri sürekli olarak artmıştır. 2003 yılında 180, 2004 yılında 290, 2005 yılında 352, 2006 yılında 1.140, 2009 yılı Ekim ayı itibariyle 7.797 olmak üzere toplam 17 bin 629 şüpheli işlem bildirimi alınmıştır" açıklamasında bulundu.

KAMU PERSONELİ İÇİN MAAŞ KÜTÜĞÜ

Şimşek, özel bütçeli idarelerde değişik istihdam türlerinde çalıştırılan personelin maaş işlem süreçlerinin genel bütçeli idarelerde olduğu gibi Kamu Personeli Maaş Otomasyon Sistemi üzerinden gerçekleştirilmesinin planlandığını vurguladı. Şimşek, tüm kamu personelinin özlük bilgilerini içeren Kamu Personeli Maaş Kütüğü'nün de oluşturulacağını bildirdi.

MALİYE BAKANLARI POPÜLER OLMAZ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kızılcahamam'daki eleştirisini yorumlayarak, “Maliye Bakanları çok popüler olmaz” dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Başbakan Erdoğan'ın “Seçilen çare aramalı. Bakanlık makamı hassastır, böyle bakanlık yapılmaz” eleştirisine yönelik sorularını cevapladı. Şimşek, “Maliye Bakanları çok popüler olmaz. Gelen tüm talepleri karşılayamadığımız için böyle bir sorun olmuş olabilir. Arkadaşlar arasında sorun olmaz” dedi. Şimşek, Türkiye'nin dünyada son altmış yıldır yaşanan en büyük krize rağmen yoluna güçlü bir şekilde devam ettiğini vurguladı.

Atatürk vurgusu

Şimşek sözlerini, 'Büyük Önder Atatürk'ün ifade ettiği 'Ekonomik kalkınma, Türkiye'nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin bel kemiğidir' sözünün idrakiyle çalışmalarımızı devam ettireceğiz' diyerek tamamladı.

Bakan Şimşek'ten müfettişlere jest

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda bakanlığın ve ilgili kurumların bütçe sunumunu yaparken, sadece Maliye Teftiş Kurulu'nun çalışmalarına yer verdi. Bu durum, bakanlığın diğer merkezi denetim birimleri olan hesap uzmanları ile gelirler kontrolörlerince manidar karşılandı. Maliye Bakanı Şimşek, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Gelir Bütçesinin sunuşunu yaptı. İktidara geldiklerinden bu yana kamu mali yönetimi, vergi, sosyal güvenlik ve AR-GE reformu gibi birçok alanda yapılan düzenlemeler yaptıklarını söyleyen Şimşek, makro ekonomik istikrarın devamı ve sürdürülebilir bir finansman yapısının korunmasına hizmet edecek mali kuralları da kamu mali yönetim sistemine entegre ettiklerini ifade etti. Şimşek, bu çerçevede mali kurala ilişkin yasal altyapının da önümüzdeki yıl tamamlanmasının hedeflendiğini vurguladı.

Şeffaf ve hesap verebilir etkili bir Gelir İdaresi için...

Bakan Şimşek, önümüzdeki süreçte, modern, adil ve kolay anlaşılabilir bir vergi politikası ve şeffaf, hesap verebilir, etkili bir Gelir İdaresi oluşturmak amacıyla yapılacak çalışmaları da şöyle özetledi:

Vergi kayıp ve kaçağını önlemeye yönelik denetimler arttırılacaktır.


Etkin bir cebri tahsilat sistemi oluşturulacaktır.


Vergiye gönüllü uyumun artırılmasına ve vergi tabanının genişletilmesine yönelik çalışmalara devam edilecektir.


Ülkemiz genelinde Özel Otomasyon Sistemi'ne geçilecektir.


Vergi politikamızın başarıya ulaşmasının temel araçlarından olan Gelir İdaresi Başkanlığı, etkin bir vergi idaresi haline getirilecektir.


Bu amaçla, Gelir İdaresi Başkanlığı'na bütçe esnekliği sağlamak dahil olmak üzere birçok yeni imkan tanınacaktır./yeni şafak